Transacties op Ethereum moeten minder dan $0,05 kosten, aldus Vitalik Buterin

De mede-oprichter van Ethereum (ETH) en wellicht één van de meest geliefde stemmen in de cryptomarkt, Vitalik Buterin, heeft op Twitter aangegeven dat de kosten op het Ethereum-netwerk pas “echt acceptabel” zijn als ze worden verlaagd tot minder dan vijf cent.

Transactiekosten moeten nog lager

Het kostenprobleem op Ethereum stond afgelopen weekend wederom centraal in één van de meest significante drops in de NFT-geschiedenis, namelijk de Otherside drop van $310 miljoen van Yuga Labs. Degenen die probeerden een non-fungible token van Otherdeeds te verwerven, besteedden meer dan 60.000 ETH (ter waarde van ongeveer $165 miljoen) aan vergoedingen, hoewel dit gedeeltelijk te wijten was aan de slechte code van Yuga Labs.

Hoewel het gesprek omtrent vergoedingen niks nieuws is voor de nummer twee cryptocurrency van dit moment, deelde Ryan Sean Adams van de populaire Bankless-podcast een screenshot van de kosten van verschillende Ethereum-schaaloplossingen en gebruikte deze relatief lage kosten om te beweren dat Ethereum goedkoop was.

De onderstaande screenshot laat vergoedingen zien (voor het relatief goedkope transactietype van het verzenden van ETH) variërend van twee cent tot $0,85. Vitalik Buterin reageerde echter enigszins twijfelachtig op het statement van Adams. Hij tweette het volgende:

“Moet onder de $0,05 komen om echt acceptabel te zijn imo. Maar we boeken zeker grote vooruitgang, en zelfs proto-danksharding kan genoeg zijn om ons daar een tijdje te krijgen!”

Ethereum’s weg naar goedkopere transactiekosten

Bij het opmerken van de voortgang op de weg naar lagere kosten, vermeldde Buterin hoe proto-danksharding enige tijd voldoende zou kunnen zijn. Als onderdeel van Ethereum Improvement Proposal-4844 zouden “blobs” van gegevens, een nieuw transactietype, worden geïntroduceerd en geaccepteerd. Deze datablobs kunnen korte tijd op de Beacon-node van Ethereum worden bewaard en vereisen minimale schijfruimte zonder dat deze nodig is voor de uitvoering van Ethereum Virtual Machine. Dit verbeteringsvoorstel zou de rollup-kosten met een factor 10 of meer kunnen verlagen, en zal “Ethereum in staat stellen concurrerend te blijven zonder decentralisatie op te offeren.”

De onlangs vertraagde fusie van Ethereum met Proof-of-Stake zal sharding vergemakkelijken, waarbij de keten van Ethereum kan worden opgesplitst in gelijktijdige threads, en dit zou Ethereum-schaaloplossingen moeten helpen snel op te schalen naar nieuwe mogelijkheden. Dat zal echter waarschijnlijk in de verre toekomst gebeuren, dus Ethereum zal voor ten minste de middellange termijn afhankelijk zijn van schaaloplossingen (bijv. rollups). Om dat doel te bevorderen, heeft Buterin afgelopen november EIP-4488 voorgesteld. Net als EIP-4844 is het bedoeld om Ethereum-schaaloplossingen te helpen de kosten nog meer te verlagen.