Nigeria lanceert binnen enkele dagen digitale munt

Eerder deze week stuurde de centrale bank van Nigeria een persbericht de wereld in dat ze binnen enkele dagen een digitale munt zullen lanceren. Dat nieuws kwam niet geheel onverwacht. Eind augustus had de centrale bank al aangegeven samen te zullen werken met het Bitt Inc. Dat is een fintechbedrijf uit Barbados dat ook al testen deed met een Central Bank Digital Currency of CBDC voor de centrale bank van verschillende landen in de Caraïben.

Nigeria zal zo het eerste land in Afrika worden dat officieel een digitale munt lanceert. Het land staat bekend voor de hoge inflatie die er al jaren welig tiert. Het is net daarom dat de Nigerianen al massaal kozen voor cryptomunten. Zo onstond er een hele economie die is overgeschakeld op Bitcoin en andere cryptomunten. Zo gebruiken Nigeriaanse ondernemers Bitcoin om buitenlandse betalingen te doen.

De Nigeriaanse centrale bank wil snel schakelen in een poging om de inflatie te bestrijden. Bovendien hopen ze met de lancering van de nationale digitale munt, de eNaira, het zwarte geld circuit aan te pakken. Ten laatste streven ze ernaar dat deel van de bevolking dat geen toegang heeft tot het financiële systeem, mee aan boord te hijsen.

Ondanks verbod nooit meer cryptogebruikers

In februari van dit jaar werd bekend dat de Nigeriaanse centrale bank een omzendbrief naar alle banken en financiële instellingen had gestuurd. Daarin riep ze op geen transacties met crypto gerelateerde bedrijven meer toe te staan. Binance werd daartoe gedwongen om zijn fiat on-ramp voor de Nigeriaanse nationale munt op te schorten. De Nigerianen lieten zich door dat verbod echter niet uit het lood slaan.

Dankzij P2P (peer-to-peer) verkopen hebben ze de adoptie rond cryptomunten tot een nieuw hoogtepunt geleid. Ruim 32% van de Nigerianen zeggen Bitcoin of crypto te gebruiken of al hebben gebruikt.

Bron: https://www.statista.com/chart/18345/crypto-currency-adoption/

Zijn CBDC’s de toekomst?

Volgens een recent onderzoek van de Bank of International Settlements (BIS) zijn meer dan 85% van de centrale banken bezig met een eigen CBDC. Meestal betreft het nog onderzoeken, zoals in het geval van Zweden. Maar voor sommige landen, zoals Zuid-Korea worden er al uitgebreide testen gedaan. China legt vooralsnog het meeste druk op de internationale ketel. Zij zullen in 2022 hun nationale CBDC tijdens de Olympische Winterspelen testen.

Het valt wel te noteren dat de meeste CBDC’s niet helemaal vergeleken mogen worden met Bitcoin. Ze zullen namelijk centraal gestuurd en gecontroleerd worden. Dat in tegenstelling tot Bitcoin of andere cryptomunten, waar decentralisatie en spreiding van macht net één van de bestaansredenen is.

Er is daarom een groeiend wantrouwen naar de push die overheden en centrale banken doen om digitale munten uit te brengen. Dat zou willen zeggen dat ze alle controle en inzicht krijgen in wat en hoe we ons geld spenderen. De wereldwijde coronapandemie versnelde de evolutie weg van cash geld en richting volledig digitaal geld.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!