Zweden onderzoekt een eigen CBDC

De Zweedse regering is begonnen met het onderzoeken van een eigen ​​Central Bank Digital Currency (CBDC), aldus Bloomberg. De minister van Financiële Markten, Per Bolund, heeft aangegeven dat ze zullen kijken naar de voordelen omtrent een eigen digitale valuta en de mogelijke effecten op de Zweedse economie.

Zweden is momenteel al een tijdje bezig met een proefproject om een elektronische kroon te introduceren, op basis van dezelfde blockchain-technologie die cryptocurrencies zoals Bitcoin ondersteunt.

Volgens Bolund is het belangrijk om goed te onderzoeken hoe haalbaar het is om een eigen CBDC te realiseren en hoe de overheid gebruik kan maken van de huidige digitale betalingsarchitectuur, aangezien dit een langdurige impact zou hebben op de financiële systemen. Bolund zei:

“Het is van cruciaal belang dat de gedigitaliseerde betaalmarkt veilig functioneert en voor iedereen beschikbaar is. Afhankelijk van hoe een digitale valuta is ontworpen en welke technologieën worden gebruikt, kan dit grote gevolgen hebben voor het hele financiële systeem.”

Uit een recentelijk onderzoek dat in oktober is uitgevoerd door The Riksbank, blijkt dat het gebruik van contact geld door het coronavirus tot het laagste niveau ooit is gedaald. Volgens het onderzoek wordt 10% van alle betalingen in Zweden met contant geld gedaan.

Landen gaan voor een eigen CBDC

Veel landen zijn steeds meer op zoek naar hoe ze hun financiële systeem kunnen aanvullen met een eigen CBDC. In Europa heeft Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, gezegd dat haar ‘vermoeden’ is dat Europa een digitale euro zal lanceren. China is de voorloper op het gebied van een eigen CBDC. Het land heeft op de Chinese staatstelevisie aangegeven dat het haar eigen CBDC wil gebruiken tijdens de Olympische Winterspelen van 2022.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!