Crypto

Komen er binnenkort meer regels omtrent stablecoins vanuit Amerikaanse hoek?

Aanstaande maandag zal de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen een vergadering beleggen met de presidentiële werkgroep rond de financiële markten. Die werkgroep bestaat, naast zichzelf uit de hoofden van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Commission and Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Federal Reserve. Daar komen nog twee bankregulators namelijk het hoofd van het Office of the Comptroller en die van het Federal Deposit Insurance Corp, bij.

Janet Yellen is sinds de inauguratie van Biden het hoofd van het ministerie van Financiën geworden. Janet Yellen wordt door velen in de cryptowereld gezien als een Bitcoin- en cryptocriticus. Ze heeft zich in het verleden inderdaad al eens negatief uitgelaten over o.a. de volgens haar inefficiëntie van cryptomunten.

Samenwerken, beoordelen en beschermen

Op de vergadering tussen de belangrijkste financiële instituties in de Verenigde Staten zullen ze vooral “het gemeenschappelijk werk tussen de verschillende partijen rond stablecoins” bespreken. Dat volgens een statement van het Treasury departement deze vrijdag. Stablecoins nemen namelijk een belangrijk onderdeel in van de markt van digitale activa. Daar is volgens velen weinig tot geen regelgeving over en daar zou dus verandering in moeten komen.

“Door regelgevers samen te brengen, kunnen we de potentiële voordelen van stablecoins beoordelen, terwijl de risico’s die ze kunnen vormen voor gebruikers, markten of het financiële systeem, worden beperkt.”

Janet Yellen, minister Financiën van de Verenigde Staten van Amerika
Binance

In het statement benadrukt Yellen dat het belangrijk is dat de verschillende federale diensten samenwerken. De werkgroep “zal de huidige regulering rond stablecoins onderzoeken, risico’s identificeren en aanbevelingen ontwikkelen om die risico’s aan te pakken.” Het departement verwacht in de komende maanden hiervoor aanbevelingen te doen.

De verschillende diensten en regelgevers zijn meer en meer ongerust over stablecoins die volgens hen een groot risico kunnen vormen voor investeerders specifiek en het bredere financiële systeem.

Consumenten zullen niet beschermd zijn wanneer blijkt dat één van de private bedrijven achter de stablecoins niet beschikken over de reserves die ze claimen te hebben tegenover de uitgiften van de stablecoins. De bedrijven achter de grootste stablecoin USDT (Tether) worden namelijk al enkele jaren achtervolgd door gerechtelijke claims.

Groter en groter risico

Stablecoins vormen tegenwoordig een steeds groter risico. Volgens de wetgevers en regulators kunnen enorme sommen USD-equivalenten verhandeld worden buiten het bankensysteem om. Dat kan er potentieel voor zorgen dat zij hun werk niet naar behoren kunnen doen, n.l. controleren of er geen illegale geldstromen ontstaan.

De markt van de stablecoins is in de voorbije jaren enorm gegroeid, tot wel $100 miljard dollar in mei van dit jaar. Alhoewel er sinds vorig jaar wel een daling zit in de dominantie van de USDT, bedraagt die nog steeds om en bij de 60% van de totale marktkapitalisatie van stablecoins.

Jerome Powell, het hoofd van de Federal Reserve, beantwoordde verschillende vragen afgelopen donderdag tijdens de bankencommissie in de Amerikaanse Senaat. Hij vergelijk de uitgevers van stablecoins met geldfondsen en bankdeposito’s die zonder regulering kunnen doen wat banken doen. Hij dringt daarom aan op wetgeving die duidelijk stelt wat wel en niet kan, die de burger en het financiële systeem beschermt.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN