stablecoin

Tether USDT dominantie daalt voor het eerst onder 65%

Uit recente cijfers naar de dominantie bij stablecoins is gebleken dat de Tether USDT dominantie voor het eerst onder 65% gedaald is. De eerste en grootste stablecoin verliest vooral marktaandeel aan de USDC en BUSD.

USDT Tether stablecoin

Tot begin 2018 was Tether USDT de enige stablecoin in de markt. Vanaf maart van dat jaar kwamen er eindelijk andere spelers op het toneel. Met de True USD (TUSD) en Gemini USD (GUSD) zagen meer privébedrijven brood in het lanceren van een eigen stablecoin. Dit omdat stablecoins het risico dat gepaard gaat met de grote koerswisselingen voor crypto-investeerders drastisch verkleinen.

In de voorbije jaren is er veel te doen geweest rond Tether en de manier waarop het bedrijf achter de stablecoin zijn zaken regelde. Vooral rond de vraag of er voor elke Tether USD ook een echte USD in onderpand was, is er al heel veel onduidelijkheid geweest. We schreven hier eerder al verschillende berichten over. Het moederbedrijf van Bitfinex en Tether is namelijk dezelfde en ze werden eerder beschuldigd van marktmanipulatie.

Binance en Coinbase volgen kort op de hielen

Coinbase en zijn USDC lanceerden eind 2018 een eigen stablecoin om de hegemonie van de Tether te doorbreken. Met de strategie dat enkel de USDC en niet de USDT bruikbaar zou zijn op de eigen exchanges, Coinbase en Coinbase Pro. Die strategie leek best goed te werken. Het marktaandeel van de USDC groeide door de jaren heen gestaag door naar meer dan 16%. De Coinbase stablecoin is dan ondertussen ook op veel andere beurzen en derdepartij wallets beschikbaar.

Met de GUSD kwam ook Gemini de markt op om zijn deeltje van het graan mee te pikken. Hoewel zij een relatief klein marktaandeel hebben, nemen ze samen met andere spelers zoals de Pax Dollar, True USD en DAI al sinds 2018 een percentage af van de allergrootste speler.

Maar de grootste en misschien wel populairste exchange Binance kon natuurlijk niet achterblijven. Zoals we in ons kennisbankartikel over de Binance USD (BUSD) schreven, werd deze in 2019 gelanceerd in samenwerking met Paxos. Hoewel je op Binance ook kan kopen en verkopen met Tether USD, USDC, PAX en DAI, is het aanbod daarin toch eerder klein te noemen. Zeker als je dat vergelijkt met het aanbod dat de beurs aanbiedt in zijn eigen stablecoin BUSD.

Meer en meer op andere netwerken dan Ethereum

Hoewel de meeste stablecoins hun grootste volumes noteren op het Ethereum netwerk in de vorm van ERC-20 tokens, moet het toch vermeld worden dat ook die hegemonie stilaan finaal lijkt te zijn doorbroken. Zowel de Tether USD als de andere stablecoins op de markt bieden nu de mogelijkheid om te versturen over andere netwerken.

Voor de USDT zien we bijvoorbeeld dat het Tron netwerk aan erg veel populariteit begint te winnen. Ook Solana en Algorand komen steeds meer in de kijker te staan. Dat komt allemaal doordat de fees die gebruikers moeten betalen om hun USDT over het Ethereum netwerk te sturen dusdanig hoog zijn geworden dat ze alternatieven beginnen te gebruiken. Om 1000 USDT over het Ethereum netwerk te sturen, betaal je al snel 20 USDT in fees, terwijl dat over het Tron netwerk amper een tiende van dat bedrag zal zijn.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN