Wat is Zilliqa (ZIL)?

Wat begon als een proefschrift van Prateek Saxena aan de Nationale Universiteit van Singapore (NUS) groeide in 2017 verder uit tot het project dat nu bekend staat als Zilliqa. 

Prateek Saxena, een assistent-professor aan de NUS, beschreef samen met vijf andere academici in de paper hoe blockchains gekweld werden door hun beperkte verwerkingssnelheid. Het Bitcoin-netwerk bijvoorbeeld kan maar gemiddeld 7 transacties per seconde verwerken. Ze beschreven een principe dat ze “sharding” (shard = scherf) noemden en dat dat probleem finaal zou oplossen.  

Een Initial Coin Offering (ICO) werd gehouden tussen 27 december 2017 en 4 januari 2018. Daarbij werd $22 miljoen opgehaald die de eerste investeringen zouden betekenen in het team en de omkadering. Het team bestaat uit verschillende academici uit alle relevante takken van computerwetenschappen, beveiliging en cryptografie. 

Wat is de use-case van ZIL? 

De voornaamste use-case van Zilliqa is de oplossing van het schaalbaarheidsprobleem. De sharding techniek zorgt voor een opdeling van nodes vanaf er een bepaald aantal van worden bereikt. Elke 600 nodes wordt een nieuwe shard gevormd, die op soort van blockchain in de blockchain vormt.

De transacties die gebeuren in die shard, moeten ook enkel maar in die shard worden geverifieerd. Dat zorgt dus voor een verdeling van de werklast en voor een veel snellere transactiesnelheid. Het zorgt er zelfs voor dat de transactiesnelheid verhoogt naarmate er meer nodes en shards op de ZIL-blockchain komen. 

Zilliqa bereikt dit alles zonder compromissen te moeten sluiten op het vlak van veiligheid. Wat bij andere projecten die de schaalbaarheid hebben trachten te verhogen wel eens durft te gebeuren.  

Het Zilliqa netwerk is vooral ook smart contract gericht. Dat maakt ze een directe concurrent van het grote Ethereum. Bij Ethereum is er al sinds de start een schaalbaarheidsprobleem. Dat proberen ze nu stapsgewijs aan te pakken. Ook daar is sharding een deel van de oplossing die een verhoogde transactiesnelheid en steeds sterker groeiend volume moeten garanderen. Zilliqa heeft dus een voorsprong wat betreft de schaalbaarheid.  

Het Zilliqa-team heeft een eigen taal ontwikkeld voor zijn smart contracts. “Scilla” kort voor “Smart Contract Intermediate-Level Language”. Deze is sterk gericht op veiligheid en identificeert automatisch zwakheden op het vlak van veiligheid. Ook dat is een antwoord op wat bij Ethereum smart contracts wel eens een probleem kan zijn.

Hoe zit het met de tokenomics?

De ZIL coin heeft momenteel een hard cap van 21 miljard coins. Er zullen er dus nooit meer dan die hoeveelheid in omloop komen. Op dit moment zijn er iets meer dan 11 miljard coins in omloop en iets meer dan 3 miljard zijn in handen van o.a. het team of grote investeerders.

In de white paper van Ziliqa staat beschreven hoe gepland wordt dat alle ZIL coins tijdens de eerste tien jaar zullen worden in omloop gebracht. 80% tijdens de eerste vier jaar en de overblijvende 20% tijdens de volgende zes jaar, dankzij een steeds kleiner wordende block reward. 

Zilliqa kopen?

Je kunt Zilliqa op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!