Wat zijn nodes?

Een blockchain bestaat uit datablokken. Deze datablokken worden opgeslagen op nodes (vergelijk deze met kleine servers). Nodes kunnen elk soort apparaat zijn (meestal computers, laptops of zelfs grotere servers). Nodes vormen de infrastructuur van een blockchain. Alle nodes op een blockchain zijn met elkaar verbonden en ze wisselen constant de nieuwste blockchain-gegevens met elkaar uit, zodat alle nodes up-to-date blijven. Ze verspreiden en bewaren de blockchain-gegevens. Een full node is in feite een apparaat (zoals een computer) dat een volledige kopie van de transactiegeschiedenis van de blockchain bevat.

Wat doen nodes?

Wanneer een miner probeert een nieuw blok van transacties aan de blockchain toe te voegen, zendt hij deze door naar alle nodes in het netwerk. Op basis van de legitimiteit van het blok (geldigheid van handtekening en transacties) kunnen nodes deze accepteren of weigeren. Wanneer een node een nieuw transactieblok accepteert, slaat het dit op en slaat het op bovenop de rest van de blokken die het al heeft opgeslagen. Kortom, dit is wat nodes doen:

  • Nodes controleren of een transactieblok geldig is en accepteren of weigeren.
  • Nodes slaan en bewaren transactieblokken op (opslaggeschiedenis van transactieblokken).
  • Nodes zenden en verspreiden deze transactiegeschiedenis naar andere nodes die mogelijk moeten worden gesynchroniseerd met de blockchain (moeten worden bijgewerkt in de transactiegeschiedenis).

Ben je benieuwd naar andere cryptocurrency begrippen? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!