De staatsschuld in de VS heeft een record van 26 biljoen dollar bereikt

Vorige maand bereikte de Amerikaanse staatsschuld $25 biljoen en $24 biljoen de maand daarvoor. Dat betekent dat de Amerikaanse staatsschuld met $1 biljoen per maand toeneemt.

Dit betekent een schuld van $209.415 per belastingbetaler, of $78.863 per burger, volgens USDebtClock, een site die de staatsschuld berekent.

Deze stijging bleef niet onopgemerkt bij Bitcoin-voorstanders, waarbij het @Bitcoin Twitter-account tweette het volgende:

“BREAKING: De nationale schuld van de VS bedraagt ​​het equivalent van 2.653.061.224 Bitcoin, een stijging van 204.081.632 Bitcoin in 2 maanden.”

Een stijgende lijn

Een jaar geleden bedroeg de Amerikaanse staatsschuld $22 biljoen, wat betekent dat deze het afgelopen jaar met $4 biljoen is gestegen. Om dat in perspectief te plaatsen: de Amerikaanse staatsschuld is de afgelopen vijf jaar met $8 biljoen gestegen.

De torenhoge nationale schuld is (deels) het gevolg van de COVID-19-pandemie, die een enorme economische recessie en massale werkloosheid heeft veroorzaakt. De Amerikaanse economie kromp in het eerste kwartaal van dit jaar met 4,8%. Dit is de grootste daling in een enkel kwartaal sinds de financiële crash van 2008.

Tevens was de Amerikaanse werkloosheid in april 14,7%, het hoogste aantal sinds het begin van de telling. Dit terwijl een maand voordat de pandemie de Verenigde Staten overspoelde, het werkloosheidspercentage nog ‘maar’ 3,5% bedroeg.

Als er zoveel werkloosheid is, moet de regering de uitgaven verhogen om de werkloosheidsuitkeringen uit te betalen. Dit verhoogt de staatsschuld, echter is dit maar een deel van het verhaal. In maart heeft het Congres namelijk een stimuleringspakket ter waarde van $2,2 biljoen uitgevaardigd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!