Bitcoin miners zijn aan het capituleren, maar volgens een analist is dit een goed teken

Sinds de halvering van Bitcoin op 11 mei vreesden investeerders voor een “miner capitulatie”.

Een miner capitulatie is een gebeurtenis op de crypto-markt wanneer Bitcoin mining voor veel miners onrendabel wordt. Dit gebeurt vaak vanwege één van de volgende drie zaken:

  1. Een prijscorrectie.
  2. Een aanpassing van de moeilijkheidsgraad.
  3. Een halvering.

Wanneer dit gebeurt, worden miners gedwongen de Bitcoin (BTC) die ze hebben gedolven, te liquideren om hun kosten te dekken. Dit zorgt op zijn beurt weer vaak voor een daling in de koers.

Capitulatie is al aan de gang

Hoewel dit nog niet in de prijs te zien is, blijkt uit gegevens dat er opnieuw een kleine capitulatie aan de gang is. Zo deelde op 31 mei de prominente Bitcoin-investeerder en commentator Conner Brown de onderstaande gegevens als bewijs voor deze claim. Hij tweette het volgende:

https://twitter.com/_ConnerBrown_/status/1267311826003525633

“De afgelopen week hebben miners 673 meer Bitcoin verkocht dan dat er werd gemined. We zien capitulatie van inefficiënte miners, maar de prijzen blijven stabiel.

Wat denk je dat er gebeurt als deze miners eindelijk uit de markt worden geschud?”

Uit de bovenstaande gegevens blijkt dat adressen, waarvan wordt aangenomen dat ze eigendom zijn van miners, de afgelopen week 673 meer munten hebben uitgegeven/verkocht dan dat ze hebben gemined. Alleen al op de laatste dag werden 279 overtollige munten verkocht, waaruit blijkt dat Bitcoin miners hun activiteiten overeind proberen te houden door hun bezit te liquideren.

Waarom is dit bullish voor Bitcoin?

Velen zien in eerste instantie capitulatie als een bearish teken, maar analisten worden bullish omdat het de BTC-prijs niet heeft bewogen te midden van deze onzekerheid. Zo zei financieel analist, podcaster en auteur Preston Pysh dat de prijs en de hash snelheid veel beter zijn dan hij ooit had verwacht.

De sterkte van de prijs, samen met de hash snelheid, suggereert dat kopers en andere miners binnenkomen om de gaten te vullen die worden veroorzaakt door ‘capitulatie’. Volgens Pysh is dit een teken “dat dingen heel interessant zullen worden” na de moeilijkheidsaanpassing van donderdag, waardoor deze capitulerende miners weer terug in actie kunnen komen.

Dit is echter niet de enige marktfactor die Pysh bullish maakt. In een uitgebreide Twitter-thread, die eind vorige week werd gepubliceerd, identificeerde hij er minstens drie. Ze zijn als volgt:

  1. Instellingen via Grayscale en futures hebben sinds de halvering vaste hoeveelheden Bitcoin opgebouwd. Grayscale heeft alleen al meer dan 50% voorsprong op het aantal gewonnen BTC.
  2. De Chinese yuan begint te dalen tegenover de USD als reactie op de relatie met Hong Kong.
  3. De USD bereikt naar verluidt een punt waarop hij ‘zou kunnen breken’, waardoor een alternatief systeem de kans krijgt om deze plek op te vullen

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!