Wat is een Bitcoin halving?

In de broncode van Bitcoin werd door zijn ontwikkelaar Satoshi Nakamoto een automatisch mechanisme geprogrammeerd, dat beter bekend staat als ‘de halving’.

Jullie weten, uit één van onze vorige artikelen, dat er ongeveer elke 10 minuten een block met ruwweg tussen de 1900 en 2300 transacties wordt verwerkt of gemined. De miner die de controle als eerste tot een goed einde brengt, krijgt een ‘mining reward’ in de vorm van nieuwe Bitcoin. Bij elke 210.000 blocks vindt er een ‘halving’ plaats. De tijdlijn van de Bitcoin halvings ziet er zo uit:

Tot ergens rond het jaar 2140 (maar waarschijnlijk eerder) zal er elke 210.000 ste block een halving plaatsvinden, waarbij de reward elke keer gehalveerd wordt.

Geen ongebreideld geld printen

Dit halveringsmechanisme zorgt er voor dat de cryptocurrency sterk verschilt van andere valuta. Euro’s of dollars kunnen in principe met een simpele druk op de knop bijgemaakt worden.

De Bitcoin halving daarentegen zorgt voor een gecontroleerde, perfect voorspelbare instroom van vers geld. Die constante toestroom kan door niemand aan of uit gezet worden en ook niet verhoogd of verlaagd worden. Het zijn net deze principes die voor veel Bitcoin aanhangers van zo’n groot belang zijn. Je kan dan namelijk argumenteren dat het fiat geld, zoals de dollar of euro minder waardevol is dan de Bitcoin. Er zijn en zullen er ooit maar 21 miljoen in omloop zijn.

Wat voor effect heeft de halving op de markt?

Voor de miners is zo’n halving een erg belangrijke gebeurtenis, want zij zien hun inkomsten in de vorm van Bitcoin letterlijk halveren. Als je hele inkomstenstroom afhankelijk is van het verkopen van Bitcoin, die je verdient, dan is de prijs van één Bitcoin erg bepalend. De halving zal er dus naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat er met een ruwe borstel door het minerlandschap geveegd zal worden.

De minst rendabele zullen sneuvelen en bij diegene die er overblijven, zal er geconsolideerd worden en op efficiëntie worden ingezet. De absolute schaarsheid van Bitcoin wordt door de halving extra in de verf gezet. Het maximale aantal ooit te minen Bitcoin, is 21 miljoen en het halveringsmechanisme geeft dit gegeven nog meer spankracht.

Meer en meer worden mensen aangetrokken door die mate van schaarsheid die zelfs goud niet kent en het idee dat er binnen enkele weken nog maar de helft Bitcoin per block gecreëerd zullen worden, heeft of zal bij veel (potentiële) investeerders de interesse getriggerd hebben.

Welke invloed zal de halving op de prijs hebben?

Dat is ‘de vraag van één miljoen’. Na de eerste halving was er een significante bull run die de prijs binnen het half jaar van $13 naar $265 deed stijgen. In 2016 leek het alsof de halving ook in de weken en maanden vooraf voor een stijging zorgde. Na die laatste halving steeg de prijs per Bitcoin van $550 naar zijn ATH van ongeveer $20000.

bitcoin halving

Bij prominente traders en figuren in de cryptowereld zijn de voorspellingen erg divers. Waar sommigen claimen dat de halving totaal géén effect heeft zal hebben voor de prijs, zijn anderen er van overtuigd dat de volgende grote bullrun voor Bitcoin er aan zit te komen. Of die verandering in prijs er op korte termijn zit aan te komen, valt dus nog af te wachten.

Volg de countdown, klik hier!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!