Amerikaanse SEC gaat naar verluidt Ethereum-ETF afwijzen

De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) zal naar verwachting de langverwachte goedkeuring van een spot Ethereum ETF afwijzen, volgens bronnen die bekend zijn met de zaak. De houding van de SEC ten opzichte van het goedkeuren van spot Ether exchange-traded funds was nooit duidelijk, aangezien de SEC probeert Ethereum (ETH) te classificeren als een effect en de beslissing over spot Ether ETF voor verschillende uitgevers uitstelt.

Uitgevers van spot Ether ETF’s en andere bedrijven verwachten dat hun aanvragen volgende maand door de U.S. SEC worden afgewezen na slechte vergaderingen met de effectenregulator in de afgelopen week, meldde Reuters op 25 april.

BlackRock, Grayscale, VanEck, Ark Invest en andere uitgevers hebben bij de SEC een aanvraag ingediend om ETF’s goed te keuren en te noteren die de spotprijzen van Ether volgen, vergelijkbaar met spot Bitcoin ETF’s. VanEck en Ark Invest zijn als eersten aan de beurt voor de beslissing van de SEC op respectievelijk 23 en 24 mei.

Volgens mensen die bekend zijn met de zaak, toonden de SEC en haar medewerkers geen interesse in de spot Ether ETF en het potentieel ervan. Vier mensen die deelnamen, zeiden dat de discussies eenzijdig waren.

“Het lijkt waarschijnlijker dat de goedkeuring wordt uitgesteld tot later in 2024, of langer,” zei Todd Rosenbluth, hoofd van ETF-analyse bij gegevensbedrijf VettaFi, die de kwestie nauwlettend volgt. “Het regelgevingslandschap lijkt nog steeds onduidelijk.”

De SEC neemt een vergelijkbaar standpunt in tegen de spot Ether ETF als het bureau onder leiding van Gary Gensler de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s al meer dan een decennium heeft afgewezen. De overwinning van Grayscale Investments in een rechtszaak tegen de SEC dwong de toezichthouder om de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s te overwegen, maar Gensler had er nog steeds geen interesse in na de goedkeuring.

De afwijzing zal een tegenslag zijn voor de cryptomarkt omdat deelnemers geloven dat spot ETF’s de weg vrijmaken voor een grotere adoptie van crypto, zoals te zien is bij spot Bitcoin ETF’s. Bovendien kunnen we spot XRP– en SOL-ETF’s verwachten als de SEC de spot Ether ETF goedkeurt.

De SEC heeft slechts één vergadering over een spot Bitcoin ETF openbaar gemaakt, die in maart plaatsvond. De SEC en Coinbase ontmoetten elkaar om te praten over Grayscale’s aanvraag om zijn Ethereum Trust om te zetten in een spot Ether ETF.

Terwijl de toezichthouder in Hong Kong spot Bitcoin- en spot Ether ETF’s heeft goedgekeurd en de notering op 30 april wordt verwacht, hebben handelaren direct gereageerd op het nieuws van uitstel. De ETH-prijs daalde hierdoor met meer dan 5%, waarbij de prijs momenteel wordt verhandeld op $3.097. Het laagste en hoogste punt van de afgelopen 24 uur zijn respectievelijk $3.074 en $3.292. Bovendien is het handelsvolume in de afgelopen 24 uur met 35% gestegen.

Ook is de open interest (OI) van Ethereum-futures in het afgelopen uur gedaald, met een daling van meer dan 1% in de afgelopen 24 uur. Er zijn 3,49 miljoen ETH-futures met een OI ter waarde van $10,82 miljard op het moment van schrijven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!