Ethereum bereikt mijlpaal van 10 miljoen wallets – Is een x10 nog mogelijk?

De activiteit binnen het uitgebreide Ethereum-ecosysteem vertoont een opvallende stijging. Dune Analytics rapporteert dat er meer dan 10 miljoen actieve portefeuilles zijn die betrokken zijn bij het mainnet en Layer 2-oplossingen zoals Base, Optimism en Arbitrum, met uitzondering van Ordinals gerelateerde adressen.

Bruisend Ethereum-ecosysteem: Record van 10 miljoen actieve portefeuilles

Deze prestatie is direct te danken aan de geslaagde invoering van de Dencun Upgrade medio maart 2024. Deze update, onderdeel van talloze andere upgrades voor Ethereum (ETH), heeft effectief enkele prangende uitdagingen aangepakt, met name op het gebied van schaalbaarheid en gasvergoedingen.

Ethereum active wallets per week | Source: Dencun


Met een toename van het aantal actieve portefeuilles dat verbinding maakt met diverse protocollen op het mainnet, sidechains of off-chain rails, voorspelt een analist bij X (voorheen Twitter) optimistisch dat het aantal van 10 miljoen zal groeien naar 100 miljoen tijdens de aankomende bullmarkt. Deze groei zal deels worden versneld door de verbeteringen die zijn doorgevoerd door Dencun, waardoor layer-2 transacties met rollups goedkoper worden.

Dencun maakt hiervoor gebruik van “blobs,” een nieuw type transactie, om gegevens op te slaan die niet worden verwerkt door de Ethereum Virtual Machine (EVM). Blobs kunnen worden gezien als nieuwe data opslagkanalen binnen een blok die helpen bij het vereenvoudigen van de blokverificatie. Opmerkelijk is dat dit gebeurt zonder dat dit ten koste gaat van de beschikbaarheid van gegevens – wat een enorme stimulans is voor Ethereum layer-2-oplossingen die Dencun integreren.

TVL in Layer-2 en DeFi Protocollen Schiet Omhoog

Met lagere gasvergoedingen en verbeterde layer-2 platforms heeft Dencun nieuwe gebruikers aangetrokken, waardoor het bredere Ethereum-ecosysteem een boost heeft gekregen. De groeiende totale waarde vergrendeld (TVL) via layer-2 portals en het mainnet weerspiegelt deze ontwikkeling.

Volgens L2Beat hebben vooraanstaande layer-2 platforms zoals Arbitrum (ARB) en Optimism (OP) de afgelopen week gemiddeld dubbelcijferige groeicijfers laten zien. Op dit moment beheren alle layer-2 platforms samen meer dan $39 miljard aan activa. Parallell aan deze gegevens benadrukt DefiLlama ook deze groei. In de afgelopen zes maanden is de TVL van vooraanstaande gedecentraliseerde financiële (DeFi) protocollen gestegen van ongeveer $20 miljard naar meer dan $54 miljard.

Ethereum DeFi TVL | Source: DeFiLlama

Ondanks deze vooruitgang blijven er uitdagingen bestaan. Ethereum is kwetsbaar en kan niet efficiënt schalen wanneer het gebruik plotseling toeneemt. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat gasvergoedingen zullen stijgen tijdens de volgende bullmarkt, vooral als de ETH-prijzen stijgen en de $4.000 overschrijden en nieuwe recordhoogtes bereiken.

Bovendien zouden gebruikers, voornamelijk meme coin-ontwikkelaars, de voorkeur kunnen geven aan alternatieven zoals Solana (SOL) of Avalanche (AVAX), wat de activiteit zou kunnen verminderen.

Ethereum price trending sideways on the daily chart | Source: ETHUSDT on Binance, TradingView

Toch blijven aanhangers van Ethereum optimistisch gestemd. Als de cryptoprijzen stabiliseren en naar verwachting in lijn komen met de winsten van het eerste kwartaal van 2024, zullen meer gebruikers zich waarschijnlijk interesseren voor het verkennen van enkele van de belangrijkste protocollen die zijn gelanceerd op het mainnet of via layer-2 platforms.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!