In India overwegen regelgevers een verbod op cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), terwijl ze de digitale roepie promoten. Op 22 oktober meldde het lokale mediakanaal de Hindustan Times namelijk dat de overheid overleg heeft gepleegd met belangrijke instellingen en toezichthouders over privé-cryptocurrencies, waaronder stablecoins. Het is hier tot de conclusie gekomen dat de risico’s zwaarder wegen dan de voordelen. Een van de functionarissen zei hierover het volgende:
“Digitale centrale bankvaluta’s kunnen alles doen wat cryptomunten doen. CBDC’s hebben meer voordelen dan cryptomunten, zonder de risico’s die verbonden zijn aan privé-cryptocurrencies.”
Hoewel de specifieke betrokken partijen bij het overleg niet werden onthuld, zouden de besprekingen hebben plaatsgevonden in aanloop naar een beleidsdocument dat de overheid hierover verwacht uit te brengen.
Ajay Seth, de Indiase secretaris van Economische Zaken, onthulde eerder dit jaar dat een interministeriële werkgroep, waaronder de Reserve Bank of India en de Securities and Exchange Board of India, werkte aan een discussiedocument om het officiële standpunt van het land over cryptocurrencies te verduidelijken.
Het document, oorspronkelijk gepland voor september, is uitgesteld en het is onduidelijk of dit hetzelfde beleidsdocument is. Destijds verwees Seth naar het IMF-FSB synthese-rapport van juli 2023, waarin werd geadviseerd om geen volledig verbod op digitale valuta’s in te stellen. In plaats daarvan stelde het rapport een gebalanceerde reguleringsaanpak voor, die later dat jaar door de ministers van Financiën en centrale bankgouverneurs van India en andere G20-landen werd overgenomen.
Het rapport benadrukte echter ook dat landen de flexibiliteit hebben om strengere regels op te leggen. “Hoewel het IMF-FSB synthese-rapport voorstelt om een minimumnorm voor regulering vast te stellen, staat het elk land vrij om strengere beperkingen aan te nemen, inclusief een volledig verbod,” voegde de tweede functionaris toe. Een definitief besluit over de kwestie zal worden genomen na verdere consultaties, aldus het rapport.
De functionaris bleef echter optimistisch over de onderliggende blockchain-technologie. Hierbij wees hij op verschillende maatschappelijk nuttige toepassingen, zoals het verbeteren van financiële inclusie, het tokeniseren van overheidsobligaties en het efficiënter verstrekken van gerichte subsidies.
India en cryptocurrencies
India’s relatie met crypto is een wilde rit geweest. In 2018 verbood de RBI banken om crypto-transacties te verwerken, maar in 2020 vernietigde het Hooggerechtshof het verbod, waardoor de crypto-industrie een tweede kans kreeg. Sindsdien zijn de gesprekken over regelgeving heen en weer gegaan, met een mogelijk verbod dat nog steeds in de lucht hangt, terwijl India zijn eigen CBDC onderzoekt.
Vorige week benadrukte RBI-gouverneur Shaktikanta Das opnieuw de voordelen van CBDC’s, terwijl hij zijn zorgen over cryptocurrencies herhaalde. De RBI blijft vasthouden aan het standpunt dat digitale activa zoals Bitcoin risico’s kunnen vormen voor de economische stabiliteit van het land.
De Indiase minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, handhaaft eveneens een standvastige houding tegen cryptocurrencies en stelt dat privé-cryptocurrencies niet als wettig betaalmiddel kunnen worden beschouwd, hoewel ze voorstander is van regulering.
Ondertussen pleit de toezichthouder op effectenmarkten SEBI voor een multi-agentschapsaanpak van crypto-wetgeving en heeft zij begin dit jaar suggesties in die richting ingediend bij het ministerie van Financiën.
India heeft nog geen formeel regelgevend kader voor crypto, maar heeft wel een belasting van 30% op crypto-winsten ingevoerd en een 1% TDS. Ook is het toezicht op de crypto-handel aangescherpt, waarbij de Financial Intelligence Unit vereist dat crypto-dienstverleners een licentie hebben.