Terraform Labs en Do Kwon schikken civiele fraudezaak met SEC

Terraform Labs uit Singapore en zijn oprichter Do Kwon hebben een voorlopige schikking bereikt met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die hen had aangeklaagd voor het misleiden van beleggers voorafgaand aan de ineenstorting van de stablecoin TerraUSD in 2022. De overeenkomst is bekendgemaakt op een rechtbankwebsite op donderdag, maar de voorwaarden ervan zijn niet onthuld.

Een jury vond Kwon en Terraform Labs in april schuldig aan civiele fraude. De SEC beschuldigde het bedrijf en Kwon ervan beleggers in 2021 te hebben misleid over de stabiliteit van TerraUSD, een stablecoin die bedoeld was om een waarde van $1 te behouden. De toezichthouder beschuldigde hen ook van het valse beweren dat Terraform’s blockchain werd gebruikt in een populaire Koreaanse mobiele betalingsapp.

De Amerikaanse districtsrechter Jed Rakoff in Manhattan heeft de SEC en de beklaagden gevraagd om voor 12 juni documenten in te dienen ter ondersteuning van de schikking. Een woordvoerder van de SEC en de advocaten van de beklaagden weigerden commentaar te geven.

De ineenstorting van TerraUSD en Luna, een traditionelere token die in waarde fluctueerde maar nauw verbonden was met TerraUSD, bracht de cryptomarkten in mei 2022 in beroering. De SEC schatte dat beleggers in de twee cryptocurrencies meer dan $40 miljard verloren toen de peg van TerraUSD aan de dollar niet kon worden gehandhaafd.

De toezichthouder had Rakoff in gerechtelijke documenten gevraagd Kwon en Terraform Labs te laten afstand doen van $5,3 miljard aan zogenaamde onrechtmatig verkregen winsten uit de verkoop van de stablecoin. De SEC eiste ook een boete van $420 miljoen voor het bedrijf en een boete van $100 miljoen voor Kwon, en dat beiden zouden worden verboden om te handelen in “crypto asset securities”.

De ondernemer en zijn bedrijf hadden aangevoerd dat de maximaal toegestane boetes $3.5 miljoen voor Terraform Labs en minder dan $1 miljoen voor Kwon waren. Kwon wordt geconfronteerd met gerelateerde strafrechtelijke aanklachten in de VS en zijn geboorteland Zuid-Korea. Hij heeft ontkend iets verkeerds te hebben gedaan. Sinds zijn arrestatie in maart 2023 wacht hij op uitlevering vanuit Montenegro, waar de autoriteiten heen en weer hebben gependeld over waar hij naartoe moet worden gestuurd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!