Uitleveringsproblemen voor Do Kwon na SEC beschuldigingen

Do Kwon, de in opspraak geraakte voormalige CEO van Terraform Labs, zit momenteel vast in Montenegro vanwege vertragingen bij de uitlevering, na beschuldigingen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) van het uitvoeren van een enorme frauduleuze cryptoscheme. Vorig jaar beschuldigde de SEC dat van april 2018 tot mei 2022 de operaties van Terraform en Kwon leidden tot ten minste 40 miljard dollar aan marktwaardeverliezen, met zware gevolgen voor Amerikaanse beleggers.

Uitleveringshindernissen voor Do Kwon

In een recente gerechtelijke indiening gaven de juridische vertegenwoordigers van Do Kwon een update over zijn uitleveringsproces vanuit Montenegro, waarbij een langer dan verwachte vertraging werd aangegeven door procedurele fouten van het Hooggerechtshof. De indiening onthult de complexiteit van het uitleveringsproces, dat aanvankelijk werd bemoeilijkt door Kwons gebruik van valse paspoorten op een Montenegrijnse luchthaven, wat leidde tot zijn huidige predicament.

In februari 2023 beschuldigt de zaak van de SEC tegen Terraform Labs en Do Kwon het bedrijf ervan crypto-activa effecten aangeboden en verkocht te hebben zonder de juiste registratie, wat resulteerde in aanzienlijke financiële verliezen. Gedurende deze periode worden Kwon en Terraform beschuldigd van het bedriegen van beleggers, inclusief zowel particuliere als institutionele deelnemers in de Verenigde Staten.

Als onderdeel van de uitleveringsprocedures stemde Kwon in met de “samenvattende” procedure voor zijn uitlevering aan zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea, die beiden om zijn overlevering hebben gevraagd. Ondanks deze toestemming is de verwachte tijdlijn voor de resolutie verlengd, met de laatste updates die suggereren dat Kwon mogelijk niet wordt uitgeleverd voor het einde van maart 2024.

Kan Do Kwon het proces bijwonen?

De vertraging bij de uitlevering van Kwon werpt onzekerheid op zijn vermogen om het proces bij te wonen dat gepland staat om te beginnen op 25 maart 2024. Het juridische team van Kwon heeft aan de rechtbank meegedeeld dat ze niet van plan zijn om uitstel van de procesdatum te zoeken, ondanks de mogelijke afwezigheid van hun cliënt. De verklaring volgt op het beroep van de SEC aan een faillissementsrechtbank in Delaware voor toezicht op de financiële omgang van Terraform Labs met zijn advocaten na zorgen die werden geuit.

De kwestie betreft een significante transactie van 166 miljoen dollar aan Dentons U.S. LLC, waarvan het agentschap gelooft dat deze mogelijk ongepast is afgeleid van fondsen die verschuldigd zijn aan schuldeisers. In zijn meest recente verklaring suggereerde Kwon dat, mocht het proces eind maart beginnen, zijn deelname afhangt van de spoedige oplossing van zijn situatie door het Hooggerechtshof van Montenegro.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!