Do Kwon’s uitleveringsbeslissing terug naar Montenegrijnse rechter

Na weer een succesvol beroep van het juridische team van Do Kwon, zal het Hooggerechtshof van Montenegro beslissen of ze de medeoprichter van Terraform Labs aan de Verenigde Staten of Zuid-Korea zullen uitleveren.

Volgens een rapport van 24 mei van het Montenegrijnse nieuwsplatform Vijesti heeft het hof van beroep van het land de argumenten van Kwon’s advocaten aanvaard en de kwestie van uitlevering terugverwezen naar het Hooggerechtshof “voor herziening en besluit.” Het beroep markeerde de laatste juridische manoeuvre die Kwon’s team gebruikte om zijn overdracht naar de VS of Zuid-Korea te vertragen, waar hij geconfronteerd zou worden met strafrechtelijke vervolging.

“Als de persoon van wie uitlevering wordt gevraagd toestemming geeft voor uitlevering, is dit een verkorte procedure die moet worden toegepast en waarin het gerechtshof beslist over uitlevering,” aldus naar verluidt het hof van beroep van Montenegro in zijn beslissing, waarbij werd toegevoegd:

“Het gerecht van eerste aanleg was verplicht om de beklaagde opnieuw te horen, met inachtneming van de waarborgen dat de persoon van wie uitlevering wordt gevraagd vrijwillig toestemming heeft gegeven, zich bewust was van de gevolgen daarvan, en dat de gegeven toestemming niet kan worden ingetrokken.”

Autoriteiten in Montenegro arresteerden Do Kwon in maart 2023 omdat hij vervalste reisdocumenten gebruikte toen hij het land probeerde te verlaten. Hij werd veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf en vervolgens vrijgelaten terwijl rechtbanken strijden over concurrerende verzoeken om uitlevering van de VS en Zuid-Korea.

In april oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat Terraform en Kwon aansprakelijk waren voor fraude als onderdeel van een civiele zaak die was aangespannen door de Securities and Exchange Commission (SEC). Een rechter is van plan om voorgestelde remedies van beide partijen te horen tijdens een zitting op 29 mei.

Terwijl de rechtbanken van Montenegro worstelen met de uitlevering van Do Kwon, is het onduidelijk of hij persoonlijk in de VS of zijn geboorteland Zuid-Korea kan helpen bij zijn verdediging. Als hij wordt uitgeleverd aan Zuid-Korea, wordt Kwon geconfronteerd met een aanklacht wegens fraude en schendingen van de wet op de kapitaalmarkten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!