Do Kwon’s uitleveringsbesluit: VS of Zuid-Korea?

Het Hooggerechtshof van Montenegro, na het herbeoordelen van de omkering van Do Kwon’s uitlevering aan Zuid-Korea door het Lokale Hooggerechtshof, heeft geoordeeld dat de juridische vereisten om de in opspraak geraakte mede-oprichter van Terraform Labs naar de Verenigde Staten of Korea te sturen, zijn vervuld.

De uitleveringssaga van Do Kwon

Het Hooggerechtshof van Montenegro heeft Do Kwon, de sleutelfiguur betrokken bij de cryptocurrency Terra Luna crash, vrijgegeven voor uitlevering tijdens de laatste zitting deze week. Een belangrijke wending op dit moment was dat het hof niet expliciet was over of hij naar de VS of Zuid-Korea gestuurd moest worden.

Opmerkelijk is dat er de laatste maanden veel heen en weer is geweest over waar de voormalige crypto-CEO uitgeleverd moest worden, gezien het feit dat hij in beide landen, die in kwestie zijn voor hem, strafrechtelijke aanklachten tegen zich heeft.

In de eerste week van maart oordeelde een Hooggerechtshof in Montenegro dat Do Kwon uitgeleverd moest worden aan Zuid-Korea. Dit was een omkering van een initiële motie van een ander hof in Montenegro dat Kwon aan de VS uitgeleverd moest worden.

De discussie kwam omdat zijn voorgestelde uitlevering aan zijn geboortestad niet ondersteund werd door Montenegrijnse aanklagers die ronduit weigerden het vonnis van het hof te accepteren. Dit noodzaakte een herziening van de Zuid-Koreaanse uitspraak.

Hooggerechtshof geeft VS het voordeel

Per de complexe wending in de uitlevering en uitspraak van Do Kwon, eisen aanklagers een herziening van het Hooggerechtshof over de uitlevering. Deze advocaten citeerden procedurele onregelmatigheden in de afhandeling van uitleveringsverzoeken van zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea. Volgens een verklaring van het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ):

“De Verenigde Staten blijven Kwon’s uitlevering zoeken in overeenstemming met relevante internationale en bilaterale overeenkomsten en Montenegrijnse wetgeving. De Verenigde Staten waarderen de samenwerking van de Montenegrijnse autoriteiten om ervoor te zorgen dat alle individuen onderworpen zijn aan de rechtsstaat.”

Na de motie te hebben herzien, koos het Hooggerechtshof ervoor om de uitspraak over uitlevering aan Zuid-Korea om te keren. Het hof benadrukte de noodzaak van een grondige evaluatie door het Hooggerechtshof in Podgorica.

Terwijl de beslissing over zijn uiteindelijke uitleveringsbestemming nog niet is geconcludeerd en is overgelaten aan het oordeel van minister van Justitie Andrej Milovic, plaatst het vonnis van het Hooggerechtshof de VS in een voordeelpositie in deze kwestie.

Per een verklaring van het Hooggerechtshof, “De beslissing om de uitlevering van criminelen goed te keuren of te prioriteren moet gemaakt worden door de bevoegde minister, niet door het hof.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!