Ethereum transactiekosten dalen met 94% in ruim 2 maanden

Vergelijkbaar met de onchain-kosten van Bitcoin, heeft de kostprijs voor transacties op het Ethereum-netwerk recentelijk een aanzienlijke daling gezien. In de afgelopen 68 dagen, sinds 5 maart 2024, zijn de netwerkkosten van Ethereum (ETH) met 93,7% gedaald, van $30,33 per transactie naar $1,91 per transactie.

Het uitvoeren van transacties op de Ethereum-blockchain is deze week aanzienlijk betaalbaarder geworden, met de gemiddelde kosten nu ongeveer 0,00065 ETH, of $1,91 per transactie. Bovendien kost het uitvoeren van een eenvoudige ETH-overdracht momenteel tussen de 4 en 7 gwei, of $0,18 tot $0,37 per overdracht, volgens gegevens verzameld door etherscan.io’s gas tracker.

Dit weekend kan het uitvoeren van een decentrale exchange swap op Ethereum naar schatting $4,16 tot $7,28 kosten, terwijl het uitvoeren van een NFT-verkoop kan variëren van $7,03 tot $12,31. In de afgelopen 50 dagen heeft Ethereum gemiddeld iets meer dan één miljoen transacties per dag verwerkt. De drukste dag was 22 maart 2024, met 1,324 miljoen transacties, terwijl de traagste dag 4 april 2024 was, met 1,091 miljoen transacties. Het gemiddelde dagelijkse aantal transacties over deze periode bedraagt ongeveer 1,212 miljoen.

Volgens cijfers van ultrasound.money ervaart Ethereum momenteel een jaarlijkse inflatie van 0,895%. Echter, als Ethereum niet was overgestapt van een proof-of-work (PoW) systeem naar een proof-of-stake (PoS) framework, zou de jaarlijkse emissie onder PoW 3,923% zijn geweest. Naast de emissiesnelheid zijn er 1.010 dagen verstreken sinds de London fork op 5 augustus 2021.

De London-upgrade introduceerde in feite Ethereum Improvement Proposal (EIP)-1559. Deze wijziging veranderde de gasvergoedingsstructuur van een veilingmodel van de eerste prijs naar een stabielere basiskosten die wordt verbrand, waardoor deze voor altijd uit de circulatie verdwijnt. Sinds deze implementatie is er tot op heden 4,29 miljoen ETH, ter waarde van $12,51 miljard, verbrand. Terwijl Ethereum zijn inflatoire fase doormaakt, stellen de opmerkelijk lagere transactiekosten, hoewel gunstig voor gebruikers, financiële uitdagingen voor ETH-validatoren.

Deze lagere kosten beïnvloeden de economische prikkels die verbonden zijn aan netwerkbeveiliging. In vergelijking hiermee heeft Bitcoin meer dan 100 exahash per seconde (EH/s) aan hashkracht zien vertrekken sinds de laatste halvering als gevolg van zijn dalende hashprijs. Dit benadrukt het delicate evenwicht tussen het waarborgen van betaalbaarheid voor gebruikers voor adoptiedoeleinden en het handhaven van adequate compensatie voor validators naarmate Ethereum zijn monetair beleid en kostenstructuur voor transacties evolueert.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!