Nieuwe Amerikaans wetsvoorstel streeft naar elimineren van dubbele belastingen

Twee Amerikaanse wetgevers hebben een wetsvoorstel voorgesteld dat het belastingkader verduidelijkt voor beloningen bij cryptocurrency-staking.

Bipartisan wetgevers Reps. Wiley Nickel, D-N.C., en Drew Ferguson, R-Ga, hebben op 1 mei de Providing Tax Clarity for Digital Assets Act geïntroduceerd om te verduidelijken hoe beloningen bij staking worden belast. De wet stelt voor om dubbele belasting te voorkomen door de beloningen bij staking alleen te belasten op het moment van verkoop.

Het wetsvoorstel zou beloningen bij staking definiëren als gecreëerde eigendommen onder de Amerikaanse belastingwetgeving. “De Providing Tax Clarity for Digital Assets Act zou de industrie de broodnodige belastinghelderheid geven, het leiderschap van de Verenigde Staten op het gebied van belastingbehandeling van digitale activa vestigen en innovatie en bedrijvigheid in de Verenigde Staten bevorderen,” zei Rep. Ferguson.

Beloningen bij staking worden verdiend door cryptocurrency-holders die actief deelnemen aan het beveiligen en valideren van een blockchain-netwerk en daarvoor extra tokens ontvangen als stimulans. De complexiteit ontstaat omdat de belastingheffing onduidelijk blijft, waarbij veel investeerders in de war zijn over of beloningen moeten worden belast bij ontvangst of verkoop.

De voorgestelde wet reageert op een eerdere uitspraak van de Internal Revenue Service. Volgens de belastingwaakhond zijn crypto-investeerders die beloningen bij staking verdienen, verplicht de waarde van die beloningen op te nemen in hun bruto-inkomen bij het indienen van belastingaangiften.

Het voorgestelde wetsvoorstel heeft positieve feedback gekregen van de bredere gemeenschap. Het idee om beloningen bij blokken van proof-of-work of proof-of-stake netwerken alleen te belasten op het moment van verkoop, is met enthousiasme ontvangen. In een verklaring uitte Taha Abbasi, Chief Technology Officer bij staking technology Infrastructure provider Ferrum Network, zijn optimisme, en verklaarde:

“We juichen het initiatief toe van de Amerikaanse Congresleden Drew Ferguson (R-GA) en Wiley Nickel (D-NC) om verduidelijking te bieden in de belastingwetgeving voor digitale activa, specifiek met betrekking tot staking technologieën […] We geloven dat dit wetsvoorstel zal helpen om de VS niet alleen als leider in technische innovatie te vestigen, maar ook in juridische en regelgevende innovatie om ons voortdurend evoluerende technische ecosysteem te ondersteunen.”

Ondertussen noemde Sheila Warren, CEO van de Crypto Council for Innovation, de wet “zeer relevant” en voegde eraan toe dat het wetsvoorstel de “nodige duidelijkheid” zal bieden. Zowel Rep. Nickel als Rep. Ferguson hebben gepleit voor het implementeren van duidelijke regelgevingskaders voor digitale activa. Vorig jaar speelde Rep. Nickel een belangrijke rol bij het doorvoeren van de Financial Innovation and Technology Act, die tot doel heeft een regelgevingskader voor digitale activa te creëren dat consumenten beschermt en innovatie bevordert.

Het wetsvoorstel volgde nauw op het vierde Bitcoin-halveringsevenement op 19 april, waarbij de beloningen voor Bitcoin-mining werden verlaagd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per blok.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!