Miners naderen laatste maand voor de vierde Bitcoin halving

Met nog 34 dagen te gaan tot de volgende halvering van het Bitcoin-netwerk, verwacht rond 20 april 2024, zullen de beloningen voor miners worden gehalveerd. Deze gebeurtenis staat bekend als een van de meest invloedrijke momenten in de levenscyclus van Bitcoin (BTC), omdat het direct de inflatie van de munt en de inkomsten van de miners beïnvloedt.

Gedurende maart heeft de prijs van Bitcoin de grens van $60.000 overschreden, met een piek nabij de $74.000 op 14 maart. Hoewel de toename van on-chain fees en de prijsstijging de inkomstenverliezen voor miners kunnen compenseren, zal de halvering het minen aanzienlijk minder winstgevend maken, vooral voor diegenen met hoge operationele kosten. Dit kan ertoe leiden dat sommige mining operaties worden stopgezet.

Miners zetten zich schrap voor aanstaande beloningsvermindering

De inflatiesnelheid van Bitcoin zal naar verwachting aanzienlijk afnemen rond 20 april 2024, wanneer de vierde halvering het aantal Bitcoins per block vermindert van 6.25 naar slechts 3.125. Ter vergelijking, als de halvering vorig jaar op 20 april 2023 had plaatsgevonden, met Bitcoin geprijsd op $28.245 elk, zou het scenario drastisch anders zijn geweest. Destijds genereerden miners dagelijks ongeveer $25.42 miljoen door ongeveer 900 BTC te minen. Echter, na de halvering, met slechts 450 BTC gemined, zouden de inkomsten zijn gedaald tot ongeveer $12.71 miljoen.

Momenteel schommelt de prijs van Bitcoin iets boven de $67.000, wat neerkomt op dagelijkse inkomsten van $60.3 miljoen uit blokbeloningen alleen, exclusief transactiekosten. Als de prijs op dit niveau blijft, zou de gehalveerde dagelijkse output van 450 BTC miners nog steeds $30.15 miljoen kunnen opleveren, meer dan de $25.42 miljoen verdiend met 900 Bitcoins in april vorig jaar. Bovendien verdienen miners nu meer per transactie, met de gemiddelde fee gestegen naar $8.28 of 37.7 satoshi per virtuele byte, vergeleken met $2.05 per overdracht in april 2023.

Gezien de huidige prijs is verdubbeld ten opzichte van april 2023 en de fees zijn verviervoudigd, blijven goed gevestigde mining operaties, zoals deze gemeld in dit artikel, winstgevend als deze trends doorzetten of sterk verbeteren. Echter, een daling van de prijs van Bitcoin naar $50.000, $40.000 of onder $30.000 zou de winstgevendheid van miners aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Traditioneel zijn halveringsevenementen gevolgd door prijsstijgingen van BTC op de middellange tot lange termijn, die altijd hebben gecompenseerd voor de verminderde blokbeloningen.

Hoewel elke halvering historisch gezien gevolgd is door een prijsstijging, is het essentieel om te erkennen dat marktcycli mogelijk niet altijd eerdere patronen herhalen. Terwijl het ecosysteem zich voorbereidt op de volgende halvering, schetst de huidige achtergrond van fluctuerende prijzen en fees een complex beeld voor miners. De wisselwerking tussen potentiële inkomstenstromen en de huidige onzekerheid van cryptomarktwaarden onderstreept een cruciaal moment. De vierde halvering zal niet alleen de veerkracht en aanpasbaarheid van miners testen, maar kan ook een precedent scheppen voor de toekomstige richting van de digitale valuta.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!