Crypto.com teleurgesteld over boete en plant hoger beroep

De Nederlandse centrale bank, De Nederlandsche Bank (DNB), heeft gisteren een administratieve boete van €2.850.000 (ongeveer $3,1 miljoen) opgelegd aan Foris DAX MT, het moederbedrijf van Crypto.com, omdat het bedrijf de lokale anti-witwasregels en de wet ter voorkoming van financiering van terrorisme heeft overtreden.

Volgens een persbericht van 13 maart zijn bedrijven die crypto-diensten verlenen in Nederland verplicht zich te registreren bij DNB onder de wet ter voorkoming van financiering van terrorisme. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot boetes. DNB heeft de overtreding van Foris DAX MT gecategoriseerd als een categorie 3-boete vanwege de “ernst en duur van de niet-naleving”, die voortduurde van eind mei 2020 tot minstens begin november 2022.

In reactie op de boete uitte een woordvoerder van Crypto.com teleurstelling, waarbij in een werd benadrukt dat het incident in het verleden is rechtgezet en geen invloed heeft op lopende activiteiten of diensten.

“We zijn teleurgesteld en niet eens met de beslissing van DNB om Foris DAX MT te beboeten en zijn actief in beroep tegen deze beslissing. Bovendien hebben we de opgeworpen zorgen tijdig en transparant aangepakt en in juli vorig jaar goedkeuring van DNB ontvangen als crypto-serviceprovider.”

Crypto.com bevestigde zijn intentie om samen te werken met DNB en toezichthoudende instanties wereldwijd. Deze boete markeert het meest recente geval van de Nederlandse centrale bank die een crypto-bedrijf beboet met een boete van zes cijfers.

In april 2022 legde de toezichthouder bijvoorbeeld een boete van $3,3 miljoen op aan crypto-exchange Binance omdat deze actief was in het land zonder registratie. Ondanks de oorspronkelijke verklaring van Binance aan klanten dat het werkte aan het verkrijgen van een licentie als virtuele activa-dienstverlener (VASP) van DNB, verliet de exchange uiteindelijk de Nederlandse markt in juli 2023. Op dezelfde manier legde DNB in januari 2023 ook een administratieve boete van €3,33 miljoen op aan Coinbase Europe omdat het bedrijf activiteiten uitvoerde in het land zonder zich te registreren bij de monetaire autoriteit.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!