DNB geeft Coinbase miljoenenboete voor niet-naleving van registratiewetten

De centrale bank van Nederland heeft de Europese tak van crypto-exchange Coinbase een boete van €3,3 miljoen opgelegd vanwege het niet voldoen aan de registratievereisten die nodig zijn om crypto-diensten in Nederland aan te bieden.

Volgens de toezichthouder was Coinbase actief terwijl het niet was geregistreerd tussen 15 november en 24 augustus 2022. Uiteindelijk bemachtigde Coinbase de juiste registratie op 22 september 2022. De Nederlandsche Bank (DNB) is bovendien van mening dat Coinbase een concurrentievoordeel had door geen toezichtsvergoeding betalen. In Nederland moeten bedrijven die crypto-diensten willen aanbieden, zich op de grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme bij DNB registreren.

Volgens een woordvoerder van Coinbase is het bedrijf het niet eens met de boete van DNB. De woordvoerder zei bovendien dat de boete was gebaseerd op de tijd die Coinbase nodig had om de registratie in Nederland te verkrijgen en dat dit niets te maken heeft met de daadwerkelijk geleverde diensten. Hieraan werd toegevoegd dat de exchange niet gestraft zou moeten worden voor het spelen volgens de regels en deelname aan dit proces.

DNB liet in een verklaring weten dat de boete werd verhoogd met een basisbedrag van $2,18 miljoen vanwege de ernst van de niet-naleving. Ook werd de boete verhoogd vanwege de omvang van Coinbase als een van de grootste crypto-exchanges ter wereld, net als het hoge aantal klanten waaraan Coinbase diensten levert.

Coinbase is de grootste crypto-exchange in de Verenigde Staten en heeft de afgelopen jaren ingezet op expansie in Europa. Dit leidde uiteindelijk tot een officiële registratie in Nederland bij de DNB. Ondanks de uitbreidingen van Coinbase, heeft de exchange ook moeite met het hoofd boven water houden vanwege de aanhoudende lage prijzen in de crypto-sector. Eerder deze maand werd namelijk bekend dat Coinbase een groot deel van zijn personeelsbestand gedwongen moest ontslaan. Ook de beurswaarde van het Coinbase-aandeel heeft in het afgelopen jaar een duikvlucht genomen.

In de afgelopen 24 uur heeft de exchange een handelsvolume van ruim $2,3 miljard waarvan slechts een fractie via de Europese tak (Coinbase Europe Limited) is gehost.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!