Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

NVIDIA’s tegenslag: Juridische uitdagingen en marktimpact

Een aanzienlijke terugslag heeft zich voorgedaan voor NVIDIA, de concurrent van AMD in de AI-chipproductie, te midden van juridische uitdagingen gerelateerd aan claims van auteursrechtinbreuk in verband met de ontwikkeling van hun AI NeMo platform.

Rapporten uit de wereldwijde AI-sector onthullen dat drie auteurs NVIDIA hebben aangeklaagd bij een federale rechtbank in San Francisco voor het onrechtmatig benutten van hun werken, samen met de werken van vele anderen, voor het creëren van het NeMo generatieve AI-model.

In de nasleep van deze aankondiging van de class action rechtszaak daalde het aandeel van NVIDIA aanzienlijk, een beweging die door de sector breed werd opgemerkt. Dit incident, waarbij NVIDIA centraal staat als een belangrijke speler voor inzichten in de toekomst van AI crypto tokens, onderstreept tevens het risico op negatieve gevolgen voor de markt van AI tokens.

Een gedetailleerde kijk op de ingediende class action rechtszaak

Volgens verslagen beweerden Brian Keene, Abdi Nazemian en Stewart O’Nan dat hun werken slechts enkele van de ongeveer 196.640 boeken waren die werden gebruikt voor het trainen en ontwikkelen van NVIDIA’s generatieve AI, NeMo. Deze boeken dienden als bron van inzicht in alledaagse geschreven taal en speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van deze AI.

Opvallend genoeg stelden de auteurs in de voorgestelde class action-rechtszaak, ingediend bij de federale rechtbank in San Francisco, dat NVIDIA het AI-platform had verwijderd en “toegaf” dat het deze boeken had gebruikt om NeMo te trainen, wat resulteerde in de vermeende inbreuk op het auteursrecht.

Deze auteurs eisen nu onbepaalde schadevergoeding voor personen in de Verenigde Staten wiens auteursrechtelijk beschermde werken hebben bijgedragen aan het trainen van NeMo’s grote taalmodellen gedurende de afgelopen drie jaar. Enkele opmerkelijke werken die worden genoemd in de rechtszaak zijn Keene’s roman Ghost Walk uit 2008, Nazemian’s roman Like a Love Story uit 2019, en O’Nan’s novelle Last Night at the Lobster uit 2007.

Ondertussen heeft NVIDIA geweigerd commentaar te geven op de kwestie, waardoor een golf van speculatie is ontstaan, terwijl de prijs van het bedrijf op de NASDAQ vandaag met meer dan 5% daalde na het opduiken van de rechtszaak.

NVIDIA profiteert van de groeiende acceptatie van AI

De opkomst en adoptie van AI wereldwijd hebben NVIDIA, een vooraanstaande fabrikant van AI-chips, snel populair gemaakt bij investeerders en handelaren over de hele wereld. Het bedrijf fungeert als een pionier in de bevordering van AI-ontwikkeling. De recente daling van de prijs van NVIDIA biedt mogelijk kansen voor een negatieve impact op de wereld van AI-cryptotokens, waarbij NVIDIA’s leidende positie in het produceren van AI-chips een belangrijke rol speelt. Ondanks de juridische druk waarmee NVIDIA te maken heeft, werden de meeste op AI gebaseerde tokens vandaag verhandeld in het groen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!