23-Jarige Bitcoin miner in Rusland ontvoerd voor $166.000 losgeld

In Izhevsk, Rusland, werd een 23-jarige Bitcoin miner met geweld ontvoerd uit zijn woning, waarbij de ontvoerders een losgeld van 15 miljoen roebel ($166.000) eisten.

23-Jarige Russische Bitcoin miner ontvoerd voor losgeld

Op 25 december werd in een snelle reeks gebeurtenissen gemeld dat de crypto-miner ontvoerd en onder druk gezet was. De beproeving begon toen hij plotseling uit zijn woning werd gegrepen en in een Niva-auto werd geduwd, een model dat bekend staat om zijn duurzaamheid op het Russische terrein. Ren TV onthulde dat de ontvoerders, waaronder iemand die de het slachtoffer kende, dreigden met ernstige gevolgen tenzij het losgeld van 15 miljoen roebel ($166.000) snel werd geleverd.

De ontvoerders stuurden hun losgeldeisen snel via de Telegram-berichtenapp, waarbij ze rechtstreeks contact opnamen met de broer van het slachtoffer. Ze gebruikten dreigementen van verzonnen strafbare feiten om de betaling te versnellen, waarbij ze aangaven de intentie te hebben om het slachtoffer in te kaderen als een drugssmokkelaar door drugs op hem te planten en vervolgens de politie te waarschuwen.

Daders riskeren 12 jaar gevangenisstraf

De daders, geïdentificeerd als personen met een geschiedenis van overvallen en afpersing, staan momenteel voor ernstige juridische gevolgen. De zwaarte van de aanklachten weerspiegelt de aanpak van de Russische rechterlijke macht in dit soort ontvoeringsscenario’s. Uit het rapport blijkt dat de daders tot wel 12 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen voor hun acties.

Helaas zijn sinds 2014 meer dan 100 fysieke aanvallen gericht op cryptobezitters. Aanvankelijk waren deze incidenten sporadisch, maar naarmate de waarde van crypto-assets steeg, nam ook de frequentie van gewelddadige acties tegen hun eigenaren toe. Deze aanvallen omvatten methoden zoals ontvoeringen, aanvallen en inbraken bij woningen. In november 2023 onthulde Changpeng Zhao, de voormalige CEO van Binance, die vaak CZ wordt genoemd, dat criminelen een Binance-klant hadden ontvoerd, waardoor ze hun cryptowallets moesten leegmaken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!