Opmerkelijk herstel DeFi-sector: TVL stijgt naar $52 miljard

De totale waarde vastgezet (TVL) in gedecentraliseerde financiële protocollen is gestegen tot een nieuw jaarlijks hoogtepunt van $52 miljard. Deze prestatie markeert een aanzienlijk herstel voor de DeFi-sector, die onzekerheid kende na de ineenstorting van FTX en andere grote spelers in november 2022.

Sinds het begin van 2023 heeft de TVL in de DeFi-sector een opmerkelijke stijging van 36% meegemaakt, stijgend van ongeveer $38 miljard naar het huidige jaarlijkse hoogtepunt. Deze positieve trend kan worden toegeschreven aan meerdere factoren, waaronder de stijgende marktwaarden van toonaangevende cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Tegelijkertijd hebben stabiele instromen van investeerders bijgedragen aan de algehele groei.

Tijdens het herstel hebben specifieke verbeteringen en upgrades binnen bepaalde DeFi-protocollen een cruciale rol gespeeld bij het stimuleren van de TVL. MakerDAO, een prominente speler in de DeFi-ruimte, ervoer een aanzienlijke stijging in real-world assets (RWA). Opvallend is dat MakerDAO bijna $2,5 miljard aan RWA-collateral heeft geïntegreerd, voornamelijk in Amerikaanse schatkistobligaties, ter ondersteuning van zijn stablecoin Dai.

De stijging van MakerDAO en de introductie van Spark

Als gevolg van deze strategische zetten is de vastgezette waarde van MakerDAO gestegen tot meer dan $8 miljard, vergezeld van een toename in jaarlijkse inkomsten. Het platform introduceerde ook een leenprotocol genaamd Spark, dat aanzienlijke instromen aantrok in de tweede helft van 2023. Spark stelt gebruikers in staat hun DAI stablecoins te storten, waarbij ze de DAI Savings Rate (DSR) gebruiken om ze te wisselen voor sDAI, waardoor ze rente kunnen verdienen terwijl ze liquiditeit behouden.

Liquid staking-protocollen, zoals geïllustreerd door Lido Finance, hebben aanzienlijke tractie gekregen in de DeFi-ruimte. Lido Finance biedt gebruikers de mogelijkheid om beloningen te verdienen zonder hun ether bij validators vast te zetten. Als het grootste DeFi-protocol qua TVL, heeft Lido Finance meer dan $21 miljard aan stortingen.

Verbeterde kapitaalefficiëntie van Uniswap

Verder bijdragend aan de opleving van DeFi, lanceerde Uniswap (UNI) zijn v3-protocol in het midden van 2023. Deze upgrade heeft verbeterde kapitaalefficiëntie geboden voor handelaren on-chain, waardoor Uniswap zijn positie als een belangrijke speler in het gedecentraliseerde financiële landschap heeft geconsolideerd.

Concluderend onderstreept het opmerkelijke herstel van de DeFi-sector, weerspiegeld in de stijging van de TVL naar $52 miljard, de veerkracht en aanpasbaarheid van de gedecentraliseerde financiële ruimte. Hoewel beïnvloed door de bredere marktdynamiek, hebben specifieke protocolverbeteringen en innovaties een cruciale rol gespeeld bij het stimuleren van deze opleving.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!