Legendarische investeerder en BTC-criticus Charlie Munger overleden

De financiële wereld neemt afscheid van Charlie Munger, de vooraanstaande investeerder en langdurige medewerker van Warren Buffett, die op 28 november op 99-jarige leeftijd is overleden. Mungers overlijden markeert het einde van een tijdperk en laat een erfenis achter van impactvolle bijdragen aan het beleggingslandschap, met name tijdens zijn dienstverband bij Berkshire Hathaway naast Buffett.

Hoewel Mungers financiële bekwaamheid hem lof opleverde, stond hij evenzeer bekend om zijn oppositie tegen Bitcoin en andere cryptocurrencies. Zijn kritische standpunt over Bitcoin was duidelijk in zijn publieke uitspraken, waarbij hij de digitale valuta bestempelde als “walgelijk en strijdig met de belangen van de beschaving.”

Mungers scepsis was geworteld in de beruchte volatiliteit van Bitcoin en het ontbreken van regelgevingskaders. Van bijzondere zorg voor Munger was het potentiële misbruik van Bitcoin bij criminele activiteiten, waaronder ontvoering en afpersing. Hij pleitte openlijk voor een verbod op cryptocurrencies in de Verenigde Staten, waarbij hij wees op hun ongereguleerde en roofzuchtige aard.

In een openhartig interview uitte Munger zijn reserves over een valuta die door criminelen zou kunnen worden misbruikt, waarbij hij zei:

“Ik verwelkom geen valuta die zo nuttig is voor ontvoerders en afpersers en dergelijke.”

Ondanks de erkenning van de opkomst van Bitcoin noemde Munger het met tegenzin een “kunstmatige vervanging voor goud”, waarbij hij het vergeleek met een onbereikbaar streven. Zelfs met het succes van Bitcoin behield hij een kritisch perspectief, met de opmerking tijdens een aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway: “Natuurlijk haat ik het succes van Bitcoin.”

Het overlijden van Charlie Munger markeert een belangrijk moment in de financiële geschiedenis en zet aan tot reflectie op zijn uitgesproken standpunten die uitgebreide discussies hebben aangewakkerd binnen de financiële sector.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!