Wat maakt een investering in Bitcoin anders dan in altcoins?

LET OP! Dit is een betaald persbericht.

Bitcoin

Bitcoin, de onbetwiste koning van de cryptocurrencies, is de oudste en meest verspreide die er is. Bitcoin is zo groot, dat elke andere cryptocurrency, ongeacht de grootte, wordt beschouwd als een altcoin. Dit maakt het een veiligere investering omdat het wereldwijd wordt gebruikt en een stevige grip op de markt heeft. Volgens Coin Gecko is het nu bijna de helft van de cryptomarkt met een waarde van meer dan $ 1,2 biljoen US dollar. Daarom is het het veiligst om te investeren in bitcoin als je het vegelijkt met alle andere cryptocurrencies. Sommige beleggers zien bitcoin zelfs specifiek als een “online goud”, een instrument om te kopen om hun beleggingen af te dekken tegen schommelingen van traditionele instrumenten, voornamelijk valuta’s.

Maar de stabiliteit van bitcoin maakt deze cryptocurrency misschien wel slechter om in te investeren dan andere. Zoals Be (in) Crypto meldde, zijn er problemen met bitcoin. Omdat bitcoin zo dominant is op de markt, is het een minder riskante investering, maar riskantere investeringen kunnen leiden tot een grotere opbrengst. Dit komt bovenop hun infrastructuur die enorm beveiligd is, maar het heeft een limiet op de schaalbaarheid vanwege het hoge netwerkgebruik, de hogere kosten en de langzamere transactietijden. Bovendien mist de bitcoin-infrastructuur een aantal functies die de nieuwere altcoins wel hebben, zoals slimme contracten en gedecentraliseerde toepassingen. Het ontbreken hiervan kan de groei van uw investering en de diversificatie ervan beperken, wat de reden is waarom velen in eerste instantie in bitcoin investeren. Bovendien kost het hoge netwerkgebruik van bitcoin veel energie, wat leidt tot zorgen over het milieu omdat het op de lange termijn niet duurzaam kán zijn.

Bitcoin ETF

Ook zijn er veel zorgen over zowel de ecologische stichtingen als regelgevende instanties. De eerste ETF voor cryptocurrency’s werd in augustus 2023 genoteerd aan de Nederlandse effectenbeurs, Euronext Amsterdam. Zoals samengevat op Decrypt, dit maakt het zowel een verschuiving van de focus op het goedgekeurd krijgen door Amerikaanse beurzen en het verschuiven naar hardere Europese regelgeving. Dit is te danken aan hun toewijding om geen vervuilende technologieën te gebruiken om hun ETF te financieren en ook om over te stappen van ETN’s (exchange-traded notes) om de legitimiteit van bitcoin te bewijzen te midden van een reeks schandalen met betrekking tot cryptocurrencies en Web 3.0-technologie in het algemeen.

Altcoins

Altcoins bieden een individuele belegger een aantal nieuwe manieren om te beleggen. Ze kunnen hun cryptocurrency diversifiëren tegen marktschommelingen, hoewel deze nieuwe munten kwetsbaarder zijn voor prijsschommelingen vanwege hun lagere liquiditeit in vergelijking met de bitcoin. Altcoins zijn innovatiever in vergelijking met de relatief oude bitcoin, en op hun beurt hebben ze functies die bitcoin niet heeft, waardoor je een beter rendement kunt maken op je beleggingen. Maar omdat ze minder gevestigd en minder ongereguleerd zijn, kunnen ze een slechtere investering zijn dan de gevestigde en gereguleerde bitcoin. Dit maakt het moeilijker om erin te investeren volgens hun langetermijnplan. Zoals Investopedia aangeeft, zijn er duizenden verschillende altcoins met allemaal compleet verschillende doelen. Sommige zijn regelrechte zwendel. Daarom is het belangrijk om due diligence uit te voeren via relevenate bronnen voordat je investeert in een specifieke cryptocurrency en andere instrumenten in het algemeen.

Ethereum is de grootste altcoin en daarmee de op één na grootste cryptocurrency ter wereld. Volgens Analytics Insight wint ethereum terrein ten opzichte van Bitcoin. In 2021 presteerde ethereum veel beter dan bitcoin toen het bijna 400% won in vergelijking met bitcoin met slechts 66%. Sommige beleggers speculeerden dat 1 ETH de waarde van $100.000 kan overstijgen. Dit is op zichzelf een uitstekende investering. De vroege adoptie van Bitcoin blijkt echter nog een grote heuvel te zijn om te beklimmen, omdat ethereum slechts 19% van de markt controleert, ongeveer twee vijfde van bitcoin’s 49,8%. Hun totale waarde wordt ook slechts geschat op $227,12 miljard US dollar. Bovendien leed de meest wijdverspreide altcoin een aantal aanzienlijke waardeverliezen door de ineenstorting van een paar Web 3.0 en cryptocurrency bedrijven die vertrouwden op Ethereum’s blockchain. De toekomst van ethereum hangt samen met de toepassing van zijn blockchaintechnologie in verschillende sectoren, anders zal het zijn waarde niet herstellen.

Conclusie

Cryptocurrencies bieden alternatieve manieren om in te investeren die beïnvloed worden door andere schommelingen in vergelijking met forex (valuta) en andere instrumenten. Het nog redelijk nieuwe aspect van blockchaintechnologie en de toepassingen ervan voor crypto en daarbuiten zijn echter zowel een zegen als een vloek. Het gebrek aan een regelgevende instantie voor gedrukte valuta maakt ze gevoeliger voor schommelingen in de markt door een gebrek aan vertrouwen. Dit is logisch als er zoveel altcoins zijn, alle cryptocurrencies behalve één, waarvan sommige zijn verdrongen als legitieme scams of scams die dezelfde infrastructuur als hen gebruiken.

Bitcoin lijkt voor velen een veilige manier om te investeren, omdat het de meeste sociale bewijskracht heeft, een deel van de cryptomarkt in handen heeft en er al in geïnvesteerd is, waardoor de valuta iets veiliger is in vergelijking met andere cryptocurrencies. Het heeft echter een technologisch in vergelijking met altcoins die hogere investeringen kunnen hebben. Altcoins hebben misschien een hoger winstpotentieel, maar er kleeft ook meer risico aan. Zoals bij elke investering, is het van het grootste belang om onderzoek te doen naar de beste investeringen voor jou.

Disclaimer: Dit is een betaald persbericht. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!