XRP daalt met 2% nadat rechter Ripple-precedent verwerpt

Vandaag vond er een belangrijke wending plaats op het gebied van cryptocurrency-regulering, aangezien rechter Jed Rakoff van de U.S. District Court voor het Southern District of New York het verzoek tot afwijzing door Terraform Labs afwees in een rechtszaak aangespannen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Rakoff verwierp het precedent dat was gesteld door de recente uitspraak in de zaak van Ripple Labs, wat golven veroorzaakte in de crypto-gemeenschap.

Met deze beslissing signaleerde Rakoff dat hij het niet eens is met de uitspraak van mede-Amerikaanse districtsrechter Analisa Torres dat de verkopen van XRP, de native token van blockchain-bedrijf Ripple Labs, op openbare crypto-uitwisselingen geen aanbiedingen van effecten waren.

Terraform’s problemen

Terraform Labs, de makers van TerraUSD (UST), Anchor Protocol en LUNA, kwamen in conflict met de SEC vanwege beschuldigingen van misleiding van investeerders en mogelijke schendingen van effectenwetgeving. Het bedrijf’s poging om de recente uitspraak in de zaak van Ripple als verdedigingsstrategie te gebruiken, werd door rechter Rakoff onmiddellijk verworpen, waardoor de zaak in onbekend juridisch terrein terechtkwam.

De controversiële beslissing van rechter Rakoff wijkt af van een precedent dat was vastgesteld door collega-rechter Analisa Torres in de zaak van Ripple Labs. Rechter Torres had namelijk onderscheid gemaakt tussen de verkoop van Ripple’s XRP-tokens aan institutionele investeerders en de beschikbaarheid ervan op secundaire platforms voor particuliere investeerders. Rakoff verwierp echter deze benadering en betoogde dat de Howey-test, een standaard in het Amerikaanse recht om te bepalen of bepaalde transacties kwalificeren als investeringscontracten, geen onderscheid maakt tussen typen kopers.

Om de complexiteit van de zaak echter nog groter te maken, verwierp rechter Rakoff ook het gebruik van de “Major Questions Doctrine” door Terraform Labs, een juridisch argument dat regelgevende instanties beperkt in het overschrijden van hun mandaat. Rakoff oordeelde dat de cryptobranche niet voldoet aan de vereiste “grote economische en politieke betekenis” voor de doctrine om van toepassing te zijn.

Howey vs. Ripple

Als gevolg van deze uitspraak, gaf John Deaton, een prominente advocaat in de cryptowereld en oprichter van CryptolawUS, zijn mening over het juridische drama. In een recente tweet benadrukte Deaton dat de uitspraak van rechter Torres de Howey-factoren had toegepast op onbetwiste feiten bij een samenvatting van het vonnis, en dat de SEC niet had kunnen bewijzen dat particuliere investeerders afhankelijk waren van Ripple. Hij gaf het volgende aan:

“Ik krijg veel vragen over de afwijzing/onderscheiding van de Terra Luna-rechter van het Torres-besluit. Ik ben op reis en heb de uitspraak niet gelezen. Eerder zei ik dat een rechter uit hetzelfde district het misschien moeilijk zou vinden om het openlijk oneens te zijn met rechter Torres. Deze rechter had het blijkbaar niet zo moeilijk. Dit is de aard van rechtszaken. Ik zal meer reageren nadat ik de beslissing heb gelezen, MAAR WEET DIT:

Rechter Torres paste de Howey-factoren toe op ONBETWISTBARE FEITEN bij een kort geding. De rechter in Terra Luna deed uitspraak over een motie tot afwijzing. In Ripple werd de mening van de getuige-deskundige van de SEC over particuliere beleggers getroffen (grotendeels door onze inspanningen) en de SEC had geen bewijs dat particuliere beleggers op Ripple vertrouwden. We hebben duizenden beëdigde verklaringen ingediend van XRP-houders die XRP hebben gekocht zonder kennis van Ripple, en die XRP hebben gekocht voor niet-investeringsdoeleinden. Mijn vertrouwen in de Torres-uitspraak is niets veranderd ten opzichte van de uitspraak van deze rechter. Welkom bij procesvoering mensen.”

XRP prijs daalt door het nieuws

Het verrassende vonnis had onmiddellijk gevolgen voor de cryptomarkt, waarbij de XRP koers met ongeveer 2% daalde. Juridische experts zoals Jeremy Hogan, een advocaat die sterk betrokken is bij de cryptogemeenschap, benadrukten het belang van bewijs, waarbij ze opmerkten dat veel XRP-kopers zich niet bewust waren van het bestaan van Ripple op het moment van aankoop van de token.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!