Stablecoins zijn de brug tussen crypto en de echte wereld, aldus voormalig CFTC-voorzitter

Timothy Massad – voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) – is van mening dat de Amerikaanse overheid moet stoppen met het negeren van stablecoins, omdat ze mogelijk het lokale betalingssysteem kunnen bevorderen. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, hebben al stappen genomen om uitgebreide regelgeving voor dergelijke financiële producten te implementeren.

De VS moet van strategie veranderen In een recent interview voor CNBC merkte Massad op dat de Amerikaanse autoriteiten een fout maken door stablecoins buiten hun regelgevende scope te houden in plaats van ze onder toezicht te plaatsen.

Hij denkt dat deze monetaire producten essentiële concurrentie kunnen brengen, zolang de overheid de risico’s rondom hun gebruik aanpakt. De voormalige voorzitter van de CFTC ging verder en beschreef stablecoins als een mogelijke brug tussen “de cryptowereld en de echte wereld”. Hij voegde hieraan toe:

“Mijn zorg is dat we de risico’s niet aanpakken. Ik denk dat onze regelgevers vaak van mening zijn dat het beter is om ze buiten het regelgevende kader te houden, maar ik denk niet dat dat echt werkt, en ik denk dat de concurrentie van stablecoins nuttig zou kunnen zijn, op voorwaarde dat we de risico’s aanpakken, en die zijn aanzienlijk.”

Massad beweerde ook dat stablecoins als een betaalmechanisme behandeld zouden moeten worden, niet als een “beleggingsinstrument”. Hij denkt dat ze Amerika bepaalde voordelen kunnen bieden, zoals het verbeteren van het betalingsnetwerk:

“De meesten van ons denken aan het betalingssysteem en zeggen dat het prima lijkt te zijn: ik heb creditcards, ik heb mobiel bankieren, waar hebben we nog iets anders voor nodig? De waarheid is dat het Amerikaanse systeem trager en duurder is dan wat andere landen over de hele wereld hebben ontwikkeld.”

Daarnaast benadrukte hij dat overheidsfunctionarissen die tegen stablecoins zijn, eerst wat tijd zouden moeten besteden om hun gebruiksmogelijkheden te begrijpen in plaats van ze te bekritiseren:

“Ik heb begrip voor veel mensen in de overheid die zeggen … we zijn niet overtuigd van het gebruiksscenario hier, we zien niet echt de waarde in de echte wereld. Maar, weet je, soms kost het tijd om dat echt te ontdekken.”

Als de VS meegaat, volgt de rest vanzelf Massad beweerde ook dat als de Amerikaanse autoriteiten stablecoin-regulering zouden invoeren, de rest van de wereld waarschijnlijk hetzelfde zou doen. Het is vermeldenswaardig dat verschillende regio’s van de sterkste economie al potentiële wetgeving hebben geïntroduceerd die gericht is op die financiële producten. Bijvoorbeeld, wetgevers in New York hebben in mei van dit jaar bepaalde wijzigingen voorgesteld waardoor inwoners borgtochten in stablecoins in plaats van dollars kunnen betalen. Ze hebben echter niet gespecificeerd welke activa in de mogelijke wet zouden worden opgenomen.

Jerome Powell (voorzitter van de Federal Reserve) beweerde onlangs dat stablecoins een “vorm van geld” zijn waarover de centrale bank enige zeggenschap zou moeten hebben.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!