Expert: Tweede golf van de bankencrisis is onderweg

Macroeconomisch expert George Gammon gelooft dat er een tweede golf van bankfaillissementen op komst is.

In een nieuwe update voor zijn 480.000 abonnees op YouTube wijst Gammon op een parabolische stijging van bankleningen van het Amerikaanse Federal Home Loan Bank (FHLB) systeem en het recent opgerichte Bank Term Funding Program (BTFP) als belangrijke indicatoren die erop wijzen dat er meer bankfaillissementen op komst zijn.

Zo vertelt de expert:

“Wanneer deze problematische banken liquiditeit nodig hebben, is hun eerste optie, omdat het veel goedkoper is, de marktplaats. Het repomarkt bijvoorbeeld.

Maar ze zijn zeer geavanceerde kredietverstrekkers… dus [banken] gaan naar hun volgende beste optie, dat zou de FHLB zijn, maar ze aarzelen echt omdat hoewel het een soort stille reddingsoperatie is, het erg duur is en de voorwaarden vaak zeer draconisch zijn…

Maar stel dat je zo slecht bent dat [de FHLB] zelfs geen zaken met je wil doen, wat doe je dan? Voordat je de witte vlag hijst, moet je helemaal hierheen gaan en naar de uiteindelijke kredietverstrekker van de laatste kans gaan, en dat zou de Federal Reserve zijn. Je zou proberen toegang te krijgen tot een faciliteit zoals dit nieuwe BTFP.”

Gammon zegt dat de nieuwste statistieken van het Federal Reserve Economic Data (FRED) systeem, die een scherpe en voortdurende stijging van leningen van zowel de FHLB als de BTFP laten zien, aangeven dat de bankencrisis nog lang niet voorbij is:

“We weten dat de bankencrisis nog lang niet voorbij is vanwege de grafiek van de leningen van de FHLB die nog steeds extreem hoog is en zelfs stijgt. We kunnen dit ook combineren met de BTFP die extreem hoog is en nog niet is gedaald.”

Bron: Federal Reserve Bank of St. Louis

Bron: Federal Reserve Bank of St. Louis

Het laatste gegeven om in de gaten te houden is het discount window van de Federal Reserve, een noodleningsprogramma dat bedoeld is om banken kortlopende leningen aan te bieden.

Als en wanneer het discount window weer sterk stijgt, zegt Gammon dat banken die zich tot dat programma wenden in feite aan de markt signaleren dat ze absoluut failliet zijn:

“Hoe we min of meer kunnen bepalen wanneer we de volgende golf van deze crisis zullen krijgen, is door die twee [FHLB en BTFP] grafieken te combineren met een grafiek van het discount window.

En zodra je ziet dat dit sterk stijgt, weet je dat het zeer waarschijnlijk is dat je in de komende weken, misschien zelfs maanden, meer van deze banken failliet ziet gaan, wat ons mogelijk in een omgeving kan brengen die zeer vergelijkbaar is of zelfs erger dan de wereldwijde financiële crisis.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!