50% van de Duitse crypto-investeerders zit er in voor de lange termijn

Volgens een onderzoek van KuCoin gelooft 49% van de Duitse crypto-investeerders dat cryptocurrencies hen kan helpen bij om op de lange termijn veel kapitaal te vergaren. Daarnaast gaf een kwart van hen aan dat zij denken dat deze activaklasse kan dienen als waardeopslag te midden van de huidige economische turbulentie.

Demografische gegevens

De meeste Duitse crypto-investeerders behoren tot de demografische groep van Generatie Y, ook wel bekend als Millennials (geboren tussen de jaren 1980 en eind jaren 1990). Uit het onderzoek bleek namelijk dat Millennials 51% uitmaken van het totale aantal crypto-investeerders in Duitsland, terwijl Generatie X (mensen in hun 40s en 50s) op de tweede plaats komt met 30%.

Digitale activa zijn meestal interessant voor jongeren, omdat zij meer openstaan voor innovaties. Generatie Z (jongeren in de leeftijd van 18-25 jaar) vertegenwoordigt echter slechts 19% van alle Duitsers die blootgesteld zijn aan de cryptomarkt.

Beweegredenen

Opvallend is dat het grootste deel van de mensen minder dan drie maanden geleden op de kar is gesprongen, terwijl 15% dit in het afgelopen halfjaar heeft gedaan. Een mogelijke reden voor die interesse zou de opleving van crypto sinds het begin van 2023 kunnen zijn. Bitcoin (BTC) bijvoorbeeld, eindigde 2022 op ongeveer $16.500, terwijl het momenteel ruim boven het niveau van $30.000 ligt.

Eén op de vier Duitse crypto-investeerders is het ecosysteem ingestapt om hun portefeuilles te diversifiëren. 30% vindt investeren in digitale activa “gemakkelijk”, terwijl 22% snel rijk wil worden.

De meest populaire toepassingen van crypto in Duitsland zijn handelen, online winkelen, aankoop van non-fungibele tokens (NFT’s), HODLing/staken, salarissen accepteren/betalen en andere.

Samenstelling portfolio

Het is niet verwonderlijk dat Bitcoin de primaire keuze is voor lokale crypto-investeringen, waarbij 64% van de investeerders hierin belegd heeft. 40% heeft Ethereum (ETH) gekocht, terwijl 26% NFT’s heeft gekocht.

KuCoin is van mening dat het cryptolandschap in Duitsland “evolueert”. Het ziet dit als een “veelbelovend teken, gezien het snelle tempo waarin de cryptomarkt zich ontwikkelt en opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), augmented reality (AR), virtual reality (VR) en meer omarmt.”

Bovendien betoogde het bedrijf dat de interesse in Ethereum en andere vergelijkbare projecten wijst op het potentieel van een aanstaande Web3-revolutie in de sterkste economie van Europa.

De pro-crypto-houding van Duitsland

Een ander onderzoek uitgevoerd door Coincub schatte dat Duitsland het meest crypto-vriendelijke land was voor het eerste kwartaal van 2022. De acceptatie van de activaklasse door Duitsland en de “baanbrekende beslissing” om investeringen toe te staan, droegen bij aan de eerste positie, zo werd aangegeven.

Kort daarna versterkten de Duitse autoriteiten hun standpunt door de verkoop van BTC en ETH belastingvrij te maken als deze activa langer dan 12 maanden werden aangehouden. Daarvoor moesten mensen dergelijke bezittingen tien jaar lang aanhouden om vrijgesteld te worden van belasting.

In tegenstelling tot andere Europese landen heeft Duitsland de afgelopen jaren enkele regelgeving opgelegd. Wetgeving die in 2020 werd goedgekeurd, vereist dat alle cryptocurrency-beurzen die binnen de grenzen van het land opereren, een vergunning van de Federale Financiële Toezichtsautoriteit (BaFin) verkrijgen. Dergelijke entiteiten moeten ook een minimumbedrag aan kapitaal aanhouden en voldoen aan beleid tegen witwassen van geld.

Recentelijk is echter duidelijk geworden dat Binance geen goedkeuring van BaFin wist te verkrijgen. De exacte reden hiervoor is echter niet duidelijk, maar het blijkt wel dat niet elke beurs, zelfs niet de grootste van de wereld, een goedkeuring krijgt in het land.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!