Europese Investeringsbank lanceert groene obligatie op de blockchain

In een baanbrekende ontwikkeling op het gebied van duurzame financiën heeft de Europese Investeringsbank (EIB) een groene obligatie gelanceerd die gebruikmaakt van blockchain-technologie en specifiek is ontworpen om klimaatactie te bevorderen.

Dit markeert een historisch moment voor de bank, waarbij zij zich richt op digitalisering om haar milieudoelstellingen te bevorderen. Deze zogenoemde “Climate Awareness Bond” heeft een waarde van ongeveer $120 miljoen en maakt gebruik van een milieubewust platform, waardoor er een unieke samensmelting ontstaat tussen financiën en technologie.

Innovatief gebruik van blockchain-technologie

Het unieke kenmerk van de obligatie ligt in het gebruik van het so|bond-platform, een initiatief van Crédit Agricole CIB en SEB, gelanceerd in april 2023.

Gebouwd op blockchain maakt het platform gebruik van een nieuw Proof of Climate awaReness (PoCR) protocol, dat zorgt voor een energieverbruik vergelijkbaar met niet-blockchain systemen.

Bovendien stimuleert het de nodes om voortdurend hun infrastructuur te verbeteren op het gebied van milieu-impact, waardoor technologische vooruitgang en duurzaamheid samenkomen.

Dit beloningssysteem, gekoppeld aan de milieu-impact van elk knooppunt zoals beoordeeld volgens de Life Cycle Assessment ISO-standaard, zorgt ervoor dat een kleinere ecologische voetafdruk leidt tot een grotere beloning.

Deze baanbrekende inspanning toont de toewijding van de Europese Investeringsbank om innovatieve technologieën te gebruiken ter bevordering van duurzame praktijken. De operators van het so|bond-platform zijn Crédit Agricole CIB, CACEIS en SEB, waarbij de eerste verantwoordelijk is voor het veilig bewaren van de nieuwe digitale obligatie.

Groene financiën ontmoeten technologische evolutie

EIB Vice-President Ricardo Mourinho Felix vierde dit monumentale moment als een volgende stap op de weg naar duurzame financiën voor de EIB. De toewijding van de bank aan groene financiering is duidelijk zichtbaar in deze innovatieve zet.

In de woorden van Pierre Gay, Global Head van de Global Markets Division van Crédit Agricole CIB, sluit de pioniersbenadering van de EIB aan bij hun inzet om inefficiënties in primaire marktprocessen op een duurzame manier aan te pakken. Daarbij voegde Anna Sjulander, Global Head van SSA DCM bij SEB, toe dat de introductie van de obligatie vooruitgang betekende bij het combineren van innovatie en klimaatslimme oplossingen.

Grote stap voor adoptie

De stap van de EIB om blockchain te omarmen voor een klimaatobligatie is een beslissende stap naar de integratie van financiële innovatie en milieubescherming.

Het schept een uniek precedent voor andere instellingen die soortgelijke strategieën willen aannemen, waardoor de grenzen van duurzame financiën worden verlegd naar onbekende gebieden. De banksector staat op het punt van een paradigmaverschuiving, waarbij blockchaintechnologie hand in hand gaat met klimaatbewustzijn.

Zoals de Europese Investeringsbank laat zien, ligt de toekomst van financiën in een unieke combinatie van technologie en duurzaamheid, die de weg wijst naar een groenere en meer duurzame toekomst.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!