Coinbase onderzoekt dalende correlatie tussen BTC en ETH

Naar verluidt begint de eens sterke correlatie tussen Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) af te zwakken, wat nieuwe mogelijkheden en uitdagingen creëert voor beleggers. Coinbase Institutional benadrukte in hun recente onderzoeksrapport “Lower BTC vs ETH correlation” een dalende correlatie tussen Bitcoin en Ether-returns sinds medio tot eind maart.

De auteurs van het rapport stellen dat deze daling meer uitgesproken is geworden na de Shanghai (Shapella) fork en parallel loopt met een vergelijkbare trend die werd waargenomen tijdens de Merge in september 2022. Ze stellen dat de correlatiecoëfficiënt tussen de dagelijkse Bitcoin- en Ether-returns is gedaald van 0,95 naar 0,82, wat lager is dan het 12-maandelijkse gemiddelde van 0,90 en het januari-laagste punt van 0,85 (Coinbase Institutional).

Ze wijzen erop dat deze dalende correlatie relevant is voor institutionele beleggers, aangezien het van invloed kan zijn op kwantitatieve strategieën die vertrouwen op het cross-hedgen van het ene activum voor het andere. Vanuit een fundamenteel perspectief stellen ze dat het de diversificatie-argumenten ondersteunt voor het aanhouden van zowel Bitcoin als Ether. De huidige periode van verzwakking duurt blijkbaar al ongeveer 30 dagen en Coinbase Institutional gelooft dat deze nog twee weken kan voortduren, aangezien de initiële fase van Ether-opnames nog aan de gang is.

Vanaf 20 april kunnen er nog eens 73K Ether worden ontgrendeld via gedeeltelijke opnames en 822k Ether via volledige opnames, waarbij het ongeveer 15 dagen duurt om te verwerken. De resterende variabele is hoeveel van de volledig uitgestoken Ether terug kan keren naar de deposito-rij. Tot dusver is de verhouding van teruggetrokken principaal en beloningen tot deposito’s 2:1 sinds de upgrade.

Er blijft onzekerheid bestaan ​​over de regelgeving rond Ether, aangezien SEC-voorzitter Gary Gensler tijdens zijn getuigenis voor de House Financial Services Committee op 18 april geen direct antwoord gaf op de vraag over de aard ervan (security of commodity).

Terwijl het Ethereum-netwerk herstelt van de Shapella fork, houden handelaren naar verluidt nauwlettend de netto Ether-opnames in de gaten. Begin 20 april werden volledige opnames verwerkt, waardoor de staking-snelheid daalde en waarschijnlijk druk uitoefende op de Ether-prijs. Deze week zal de Ether-staking-verhouding nauwlettend worden gevolgd voor eventuele opwaartse bewegingen die handelaren kunnen aanmoedigen om te kopen.

Coinbase Institutional vermelde ook dat crypto hedgefondsen en traditionele asset managers vorige week nettobezitters werden, waarbij de stromen in Bitcoin en Ether netto te koop waren toen handelaren probeerden winst te boeken en risico’s te beheren. Verder zeggen ze dat altcoins ook verkoopdruk ondervinden vanwege zorgen over mogelijke regelgeving en angst voor een komende recessie die handelaren onderwogen houdt in de sector.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!