Wat is de Ethereum Shanghai upgrade?

De volgende grote upgrade van Ethereum (ETH) na The Merge, staat gepland voor de tweede helft van 2023. De upgrade zou een belangrijke mijlpaal zijn omdat de holders die hun Ether hebben gestaked om ze systematisch terug te trekken en het netwerk schaalbaarder te maken.

Afgezien van enkele van de grote schaalbaarheidsupgrades, zou het belangrijkste evenement ook een paar kleine Ethereum-verbeteringsvoorstellen (EIP’s) bevatten, waaronder EIP-3651, EIP-3855 en EIP-3860. EIP-3651 of WARM Coinbase, zou van alle aankomende verbeteringsvoorstellen een game changer kunnen zijn die de netwerkkosten zou kunnen verlagen voor enkele van de belangrijkste netwerkdeelnemers.

Coinbase verwijst hierbij naar de naam van de software die de netwerkdeelnemers gebruiken om nieuwe tokens op het netwerk te ontvangen. Elke nieuwe transactie op het platform moet meerdere keren communiceren met de coinbase-software. De software moet eerst opwarmen en daarom kost de eerste interactie meer. Vervolgens zullen de kosten dalen naarmate de interacties toenemen. Met de introductie van EIP-3651 zal de coinbase-software echter in het begin warm blijven, waardoor een lagere gasprijs vereist is om toegang te krijgen. Tim Beiko zei het volgende:

“Dit zou de kosten verlagen voor oproepen die overboekingen doen naar het COINBASE-adres, dat vaak wordt gebruikt in systemen zoals Flashbots (hebben ze geen Twitter???)”

De netwerkdeelnemers zijn verantwoordelijk voor het verpakken van Ethereum-transacties in blokken, waardoor ze blokbouwers genoemd worden. De transacties worden vervolgens doorgestuurd naar validators die de blokken in de juiste volgorde in de blockchain zetten. De bouwers worden door handelaren betaald om transacties in een bepaalde volgorde in een blok te regelen, wat betekent dat handelaren hoge gasfees betalen om hun transacties eerder te laten valideren. Momenteel is Flashbots de grootste bouwer in het Ethereum-ecosysteem, goed voor 80% van de doorgestuurde blokken.

Validators die bouwers gebruiken zullen het meest gaan profiteren van de upgrade en handelaren die builders gebruiken om hun transacties uit te voeren ook profiteren, omdat ze geen transactiekosten meer hoeven te betalen voor mislukte transacties. Momenteel worden worden mislukte transacties in rekening gebracht bij de handelaren omdat miners transacties aan de keten moeten bevestigen, of ze nu slagen of mislukken.

De testnet-versie voor de Shanghai-upgrade genaamd Shandong ging live op 18 oktober en Ethereum-ontwikkelaars zullen tot september 2023 aan verschillende implementaties werken.