Voormalig directeur van FTX bekent schuld aan drie beschuldigingen

Nishad Singh, voormalig technisch directeur van FTX, heeft schuld bekend in de strafrechtelijke vervolging op dinsdag. De advocaat van Singh vertelde een rechtbank in Manhattan dat de voormalige hoofdingenieur bereid was schuld te bekennen aan één keer samenzwering om grondstoffenfraude te plegen, één keer samenzwering om draadfraude te plegen en één keer draadfraude, meldde Reuters.

De schuldbekentenis komt nadat Singh in gesprek was met federale aanklagers van het South District of New York (SDNY) en een mogelijke deal besprak tijdens een proffer-sessie begin januari 2023. Proffer-sessies worden gebruikt om de waarde van het bewijsmateriaal dat een potentiële getuige zou kunnen hebben, af te wegen.

In 2022 diende de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onder leiding van Gary Gensler civiele aanklachten in waarin hij beweerde dat Singh Alameda Research had vrijgesteld van de liquidatie-engine bij FTX. Dit gaf in wezen “Alameda Research een onbeperkte kredietlijn” op het platform, zei de SEC.

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) diende soortgelijke aanklachten in die suggereerden dat Singh hielp om Alameda’s honderden miljoenen aan schulden op de cryptobeurs te verbergen.

FTX-bestuurslid pleit schuldig

Andere voormalige spelers in FTX hebben ook samengewerkt met onderzoekers. Zo pleitte Ex-CEO Caroline Ellison van Alameda schuldig aan zeven aanklachten, waaronder fraude. Voormalig FTX CTO Gary Wang, die samen met Sam Bankman-Fried Emergent Fidelity Technologies controleerde, pleitte schuldig aan vier strafrechtelijke aanklachten. Wang zou ook miljoenen dollars aan klantgelden hebben gedoneerd aan politieke kandidaten en partijen.

Voormalig hoofd toezichthouder Daniel Friedberg sprak met de FBI, de Amerikaanse Ministerie van Justitie en SDNY-aanklagers over hoe het imperium van Bankman-Fried opereerde. Friedberg sprak met de autoriteiten kort nadat de cryptobeurs in november 2022 failliet was verklaard.

Opvallend is dat de oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, niet schuldig pleitte aan acht strafrechtelijke aanklachten, waaronder fraude en het witwassen van geld. De voormalige cryptomagnaat kreeg vier nieuwe aanklachten, waaronder onwettige politieke bijdragen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!