Vodafone wil crypto wallets integreren in SIM-kaarten

In een recent interview met Yahoo Finance sprak David Palmer, CPO bij Vodafone, hoe het bedrijf het gebruik van blockchain op mobiele apparaten gaat bevorderen om cryptotransacties te beheren. In dit gesprek kwamen wat opvallende toekomstige veranderingen naar voren.

Palmer schetste hoe het merk Pairpoint van het bedrijf web3- en Internet of Things (IoT)-diensten vooruit helpt door gebruik te maken van simkaarttechnologie voor op blockchain gebaseerde digitale portemonnees op mobiele apparaten. Hij ging verder met:

“In elke mobiele telefoon zit een simkaart en we hebben ons geconcentreerd op het koppelen van de simkaart van de mobiele telefoon aan digitale portemonnees, identiteit en blockchains, waarbij we de cryptografie, die we in die simkaarten hebben, gebruiken voor die blockchain-integratie.”

Toename van op blockchain gebaseerde digitale portemonnees

Palmer gelooft dat er in 2030 5,6 miljard op blockchain gebaseerde digitale portemonnees zullen zijn, en dat deze de toegangspoort tot financiële diensten zullen zijn. Hij benadrukte dan ook het gebruik van openbare blockchains zoals Ethereum (ETH), en merkte de toenemende snelheid en veiligheid van deze publieke blockchains op. Hij beschreef het als volgt:

“Op de lange termijn is de weg gericht op het gebruik van publieke blockchains zoals het Ethereum-netwerk, en met de Ethereum-fork beginnen we te zien dat publieke blockchains sneller en veiliger worden.”

Hij erkende echter ook de barrières op het gebied van de regelgeving op en voegde eraan toe dat “er bij reguliere financiële diensten regelgeving bestaat die het gebruik van openbare blockchains verhindert vanwege sancties”.

Het platform voor digitale activamakelaars van Vodafone

Een van de belangrijkste innovaties van Vodafone in deze sector is het Pairpoint digital asset broker-platform. Palmer legde uit hoe Pairpoint transacties kan faciliteren tussen publieke blockchains, zoals het Ethereum-netwerk, en private blockchains zoals Onyx van JPMorgan, die gebruik maakt van smart contracts voor naadloze integratie. Hij ging verder met:

“Wij treden op als tussenpersoon voor grote ondernemingen die naar een openbare blockchain willen schrijven. Deze grote financiële diensten kunnen linken naar de blockchain van Vodafone, het wordt daar geregistreerd en vervolgens wordt een smart contract met zaken als accountabstractie mogelijk interoperabiliteit tussen de ketens.”

Het platform volgde hun eerste experimenten met peer-to-peer microbetalingstransacties. Vodafone integreerde later zijn simkaarttechnologie met blockchain en introduceerde interoperabele “digitale identiteitspaspoorten”. Deze paspoorten, verankerd op de blockchain, slaan veilig privésleutels voor digitale portemonnees op in de hardwaremodule van de simkaart.

Dit culmineerde in de creatie van Vodafone’s Pairpoint-platform, dat Internet of Things (IoT)-apparaten voorziet van gedecentraliseerde digitale identiteiten en hen in staat stelt om over organisatie- en systeemgrenzen heen te opereren. Palmer illustreerde dit concept met scenario’s waarin apparaten die zijn uitgerust met hardware wallets autonoom transacties kunnen authenticeren en uitvoeren. Een elektrisch autonoom voertuig zou bijvoorbeeld zelf kunnen betalen voor het opladen bij een laadstation.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!