Sam Bankman-Fried gaat onschuldig pleiten en loopt het risico op 115 jaar gevangenisstraf

De oprichter en voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, zal volgens een rapport van Reuters onschuldig pleiten aan beschuldigingen van fraude met betrekking tot de ineenstorting van de cryptocurrency-beurs eind vorig jaar.

De voormalige crypto-miljardair wordt beschuldigd van het illegaal gebruiken van FTX-klantendeposito’s om zijn handelsfirma Alameda Research te financieren, aan politici te doneren en zeer illiquide investeringen te betalen.

Bankman-Fried zal op dinsdag 3 januari voor de Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan in Manhattan verschijnen om het pleidooi in te dienen.

Momenteel staat Bankman-Fried onder GPS-gecontroleerd huisarrest in Californië op een borgtocht van $250 miljoen die is gegarandeerd door het eigen vermogen in zijn ouderlijk huis, samen met de handtekeningen van zijn ouders en twee niet nader genoemde personen die aanzienlijke activa hebben.

Caroline Ellison, de voormalige CEO van Alameda Research, heeft een schuldbekentenis ingediend en ermee ingestemd samen te werken met onderzoekers. Ze gaf tevens toe te weten dat FTX geld van klanten gebruikte om leningen aan Alameda te financieren:

“Ik begreep dat FTX klantengelden zou moeten gebruiken om zijn leningen aan Alameda te financieren… De meeste FTX-klanten hadden niet verwacht dat FTX hun digitale activabezit en fiat-valutadeposito’s op deze manier aan Alameda zou uitlenen…

Ik begreep dat als de FTX-rekeningen van Alameda aanzienlijke saldi in een bepaalde valuta hadden, dit betekende dat Alameda geld leende dat de klanten van FTX op de beurs hadden gestort.”

Als Bankman-Fried volledig wordt veroordeeld, riskeert hij volgens het rapport een gevangenisstraf van 115 jaar.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!