Colombia organiseert zijn eerste hoorzitting in de metaverse

De technologie van virtual reality heeft een stap vooruit gezet met het recente gebruik ervan in een rechtszaak in Colombia, wat een nieuw tijdperk voor juridische procedures markeert. Volgens een rapport van Mat Di Salvo voor Decrypt hebben Colombiaanse wetgevers onlangs een van de eerste rechtszaken ter wereld gehouden met behulp van virtual reality-technologie van Meta, het moederbedrijf van Facebook.

Tijdens de twee uur durende hoorzitting droegen advocaten virtuele headsets en namen zij deel aan de vergadering als computer gegenereerde avatars. Het evenement werd live gestreamd op YouTube en was de eerste volledig virtuele hoorzitting gehouden door Colombiaanse wetgevers. Naar verluidt was de bijeenkomst een succes en de aanwezigen prezen het gebruik van informatietechnologie om juridische procedures te versnellen.

Niet alle kijkers van de livestream vonden het gebruik van virtuele avatars gepast was, waarbij sommigen vonden dat het afdeed aan de ernst van de zaak. Hoewel hoorzittingen met Meta’s technologie elders hebben plaatsgevonden, vertegenwoordigt het gebruik van Horizon Workrooms door Colombia voor het houden van een virtuele rechtbank een mijlpaal in het gebruik van deze technologie.

Virtuele vergaderingen en rechtszaken werden in 2020 vaker gebruikt toen de COVID-19-pandemie professionals dwong om over te schakelen naar videobellen, zoals Zoom, om zaken te doen. Destijds was de wereld nog getuige van amusante incidenten, zoals de Texaanse advocaat die per ongeluk in een kitten veranderde tijdens een videogesprek. De virtuele rechtszaak in Colombia markeert echter een belangrijke mijlpaal in het gebruik van virtual reality-technologie voor serieuze doeleinden.

Ondanks dat de virtual reality-divisie van Meta in Q4 2022 aanzienlijk geld heeft verloren, heeft de CEO van het bedrijf, Mark Zuckerberg, beloofd om te blijven investeren in de technologie. Hij verklaarde dat de metaverse een belangrijk onderdeel zal zijn van de technologische koers van het bedrijf.

Het moet echter nog blijken of de technologie een belangrijke inkomstenbron zal worden voor Meta. Het succes van de virtuele hoorzitting in Colombia suggereert daarentegen dat virtual reality-technologie aanzienlijk potentieel kan hebben in de juridische sector en daarbuiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!