Turkije kondigt op blockchain gebaseerd systeem voor ID-verificatie aan

Blockchain-technologie zal worden gebruikt in de Turkse online inlogprocedure voor openbare diensten, vergelijkbaar met wat wij DigiD noemen, genaamd e-Devlet.

De dienst vereist binnenkort dat gebruikers hun identiteit verifiëren met behulp van een op blockchain gebaseerd systeem voordat ze toegang verkrijgen.

Dat verklaarde vice-president Fuat Oktay van Turkije tijdens het evenement Digital Turkey 2023. Tevens werd duidelijk dat bewoners het systeem zouden kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot e-wallet-apps.

e-Devlet met een digitale identiteit

Bovendien heeft Oktay gezegd dat de op blockchain gebaseerde applicatie een revolutie teweeg zou brengen in digitale overheidsactiviteiten en dat blockchain online diensten veiliger en gemakkelijker toegankelijk zal maken. De digitale gegevens van mensen kunnen toegankelijk blijven op hun draagbare apparaten. De vice-president verklaarde:

“Met het inlogsysteem dat zal werken binnen het bereik van de e-wallet-applicatie, kunnen onze burgers de e-Devlet betreden met een digitale identiteit die is aangemaakt in het blockchain-netwerk.”

Turkije is actief bezig met blockchain

Hoewel Turkije in de loop der jaren verschillende op blockchain gebaseerde initiatieven heeft gelanceerd, zijn er tot nu toe slechts enkele in actie gekomen. Bovendien begonnen de voorbereidingen voor een landelijk dekkend blockchain-netwerk in het land al in 2019.

Ondanks de blockchain-doelen zijn de enige tastbare resultaten tot nu toe een paar proof-of-concept-initiatieven en een test voor een digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC) die na meerdere vertragingen werd voltooid.

Bovendien werkt de stad Konya, Turkije (een culturele hotspot) sinds januari 2020 aan een “City Coin”-project dat door de lokale bevolking moet worden gebruikt om openbare diensten te betalen, maar in de tussenliggende twee jaar zijn er geen ontwikkelingen openbaar meer gemaakt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!