Coinbase en CEO Brian Armstrong geconfronteerd met nieuwe rechtszaak

Coinbase, een toonaangevend cryptobeursbedrijf, wordt geconfronteerd met een nieuwe class action-rechtszaak waarin wordt beweerd dat het investeerders heeft misleid door hen te laten geloven dat ze effecten kochten.

De aanklacht is ingediend door individuele eisers die beweren dat Coinbase de effectenwetgeving heeft geschonden. Bovendien wordt in de rechtszaak betoogd dat Solana (SOL), Polygon (MATIC), Near Protocol (NEAR), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Uniswap (UNI), Tezos (XTZ) en Stellar Lumens (XLM) ook als effecten moeten worden beschouwd.

Een nieuw juridisch gevecht

Coinbase en CEO Brian Armstrong worden geconfronteerd met een class action-rechtszaak, aangespannen door klagers Gerardo Aceves, Thomas Fan, Edwin Martinez, Tiffany Smoot, Edouard Cordi, en Brett Maggard. Deze zaak, gedocumenteerd in gerechtelijke stukken, beschuldigt Coinbase van opzettelijke en herhaalde schendingen van de effectenwetten van Californië en Florida. De eisers beweren dat Coinbase, door zichzelf te identificeren als een “Effectenmakelaar” in haar gebruikersovereenkomst, digitale activa verkocht als investeringscontracten of andere effecten. Bovendien wordt de prime brokerage-service van Coinbase ook beschouwd als een effectenmakelaar/-dealer.

Volgens de eisers worden digitale activa vermeld op Coinbase beschouwd als effecten, waaronder Algorand, Decentraland, Polygon, Near Protocol, Uniswap, Solana, Stellar Lumens en Tezos. Daarnaast beweren ze dat de Coinbase Earn-accounts de effectenwetten hebben geschonden door te adverteren en te promoten voor hogere opbrengsten.

De eisers eisen volledige compensatie, wettelijke schadevergoeding volgens de staatswet en injunctieve verlichting via een juryproces. Deze rechtszaak vertoont gelijkenissen met andere class actions en de rechtszaak van de SEC.

Coinbase vraagt om verduidelijking

Coinbase heeft haar juridische geschil met de Amerikaanse SEC verder opgevoerd door een tussentijds beroep in te stellen met betrekking tot de definitie van een “investeringscontract”.

Volgens Paul Grewal, de Chief Legal Officer van Coinbase, heeft de beurs een grotere kans op succes omdat de interpretatie van investeringscontracten door de SEC niet overeenkomt met eerdere zaken die zijn behandeld door het Second Circuit en het Hooggerechtshof. Deze stap volgde nadat Coinbase belangrijke verduidelijking kreeg van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Tweede Circuit, waar werd bevestigd dat secundaire verkoop van crypto’s geen effecten zijn omdat er geen investeringscontracten bij betrokken zijn.

Het tussentijdse beroep van Coinbase heeft ook aanzienlijke implicaties voor de rechtszaak tussen Ripple en de SEC. De SEC zou mogelijk in beroep kunnen gaan tegen de uitspraak van rechter Torres, die oordeelde dat programmatische verkopen van XRP geen effecten zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!