Turkije gaat eerste pilot van de digitale lira testen in 2023

Turkije lijkt vastbesloten door te gaan met de test van de digitale lira nadat de centrale bank van het land aankondigde dat het de eerste test had afgerond. De Centrale Bank van de Republiek Turkije voegde eraan toe dat het plan is om ook in het komende jaar enkele tests met de digitale valuta uit te voeren.

De centrale bank maakte een schatting openbaar waaruit bleek dat de test in het eerste kwartaal van 2023 worden afgerond, waarna er een beroep zal worden gedaan voor de lancering. De verklaring van de centrale bank stelde dat zij een test met een beperkt en gesloten circuit zal uitvoeren met de belanghebbenden.

Ook zal de centrale bank een evaluatierapport opstellen en dit delen met het publiek na afronding van de test in het eerste kwartaal van 2023. Het doel van de test is om het gebruik van het gedistribueerde grootboeksysteem te bevorderen en de integratie ervan met systemen voor directe betalingen soepel te laten verlopen.

De digitale lira zal worden gecategoriseerd onder een CBDC om een duidelijk onderscheidt te maken met andere cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Dit wordt meestal met CBDC’s gedaan omdat de digitale versies van fiat-valuta’s gecentraliseerd zijn en worden gecontroleerd door de centrale bank of de overheid van een land. De centrale banken en overheden hebben echter geen controle over gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. Bovendien worden hun grootboeken met transacties bijgehouden door een gedistribueerd netwerk van validators. Hetzelfde is niet het geval met CBDC.

De lira presteert al jarenlang zeer slecht met een heftige devaluatie in dit jaar en vorig jaar. In 2022 heeft de valuta alleen al bijna 30% van zijn waarde verloren. Als gevolg hiervan zijn Turkse burgers interesse gaan tonen in beleggingsproducten op hun eigen portemonnee te beschermen tegen het koopkrachtverlies. Dit heeft geleid tot een sterke toename in de interesse in cryptocurrencies, wat heeft gezorgd voor een snellere devaluatie van de lira. Vorig jaar moest de president van het land ingrijpen door crypto-transacties illegaal te maken.

Ali Babacan, de stichter van oppositiepartij DEVA, gaf aan dat de digitale lira de economische problemen niet zal oplossen in het land. Een ander probleem met de digitale lira heeft te maken met privacy. Een aantal experts op het gebied van cryptocurrencies is namelijk van mening dat de gecentraliseerde aard van CBDC’s een manier is om te controleren hoeveel burgers uitgeven en waaraan. Volgens Turkse functionarissen is het digitaliseren echter van cruciaal belang voor het project.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!