Solana daalt onder de $10, wat staat er te wachten voor de blockchain?

Solana (SOL) startte het jaar 2022 met een handelsprijs rond de $172. Inmiddels is de prijs met meer dan 94% gedaald op jaarbasis om tegen een huidige prijs te handelen van $9,52. De marktkapitalisatie is daarnaast geslonken tot $3,4 miljard.

Bovendien is de Total Value Locked (TVL) van het netwerk met 97% gedaald. Solana had eerder dit jaar veel problemen met het live houden van de blockchain. In de eerste helft van 2022 kende de blockchain namelijk meer dan tien situaties waarbij het netwerk offline ging. Dit had, naast de bearish markt, een sterke invloed op de prijs die naar beneden ging.

De echte klap voor Solana werd echter pas in november uitgedeeld. De ineenstorting van FTX en Alameda heeft het token maximaal volatiel gemaakt. FTX en Alameda waren namelijk de grootste geldschieters van de blockchain.

Het team achter Solana heeft inmiddels de blootstelling aan FTX uiteengezet. Volgens deze gegevens is FTX $1 miljoen contant, 3,24 miljoen FTX-aandelen en 3,42 miljoen FTT-tokens schuldig aan Solana. Daarnaast bevat dit ook 134,54 miljoen SRM-tokens die vastzaten op het FTT-token. Bij Alameda Research werd er 50,5 miljoen SOL verworven.

Een rapport van Blockworks Research vermeldde dat Serum en Solana een cruciale stap hebben gezet voor de DeFi-infrastructuur. De updatesleutel van het Serum-programma werd echter niet beheerd door de SRM DAO. Dit houdt direct in dat de hacker die activa van FTX heeft gestolen, Serum kan updaten.

De Solana-community haastte zich naar de situatie en om de schade te herstellen werd de Openbook DEX gecreëerd. Er wordt beweerd dat OpenBook een DAO is waarbij alle ontwikkeling afkomstig is van mensen die weigerden het netwerk te verlaten. De DAO gebruikt echter SRM-tokens, maar er kan een nieuw token worden gemaakt.

Volgens rapporten zal Firedancer de doorvoer, duurzaamheid en efficiëntie opschalen. Firedancer is een onafhankelijke validator voor de Solana Blockchain, gebouwd door Jump.

De mede-oprichter van Solana Labs, Anatoly Yakovenko, is momenteel bezig met de promotie van de Saga-telefoon, terwijl Openbook een missie heeft om DeFi op Solana te redden. Aurory, een op Solana gebaseerd blockchain-gamingproject, zal echter een van de eerste Web3-games op een mobiel apparaat maken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!