De toekomst van de cryptobeurs

In 2017 richtte ondernemer Sam Bankman-Fried Alameda Research op wat één van ’s werelds grootste crypto-handelshuizen zou worden, om te profiteren van verschillen in Bitcoin-prijzen tussen beurzen. Twee jaar later kwam een ​​crypto-uitwisseling genaamd FTX tevoorschijn onder Alameda’s paraplu. Sindsdien was Alameda, vooral de afgelopen twee jaar, bezig met het lenen van geld voor ambitieuze ondernemingsprojecten.

Een probleem voor de cryptohandel kwam echter medio 2022, toen het TerraUSD stablecoin-project en de bijbehorende Luna-munt afbrokkelden, een gat van 60 miljard dollar en veel ontredderde cryptohandelaren achterlatend. Crypto-hedgefonds Three Arrows Capital werd het slachtoffer van het afnemende vertrouwen in de ruimte, en toen gingen crypto-brokers Celsius en Voyager Capital ten onder.

In juni bood Bankman-Fried 100 miljoen dollar aan lijdende cryptobedrijven, maar werd uiteindelijk zelf het slachtoffer van het klimaat van te hoge leningen. “Lehman Brothers, Bear Stearns, Long-Term Capital, Three Arrows Capital en nu FTX zijn allemaal opgeblazen vanwege een slechte hefboomwerking die door de markt werd opgemerkt”, verklaart Hart Lambur, voorheen van Goldman Sachs. Meer specifiek lijkt het erop dat FTX hun geldschieters heeft terugbetaald met geld van klanten, ondanks hun bewering dat dit nooit zou gebeuren.

Bevinden we ons nu in een situatie waarin het vertrouwen in crypto kan worden hersteld? En zo ja, zal de handel in crypto’s in de toekomst anders moeten worden aangepakt? Kijk met ons mee naar deze vragen.

Gemini en Genesis

Crypto-uitlener Genesis werd gedwongen om de fondsen van klanten te bevriezen in de naschok van de FTX instorting in november en, aangezien Genesis het crypto-uitleenproduct creëert dat wordt gebruikt door partner exchange platform Gemini, volgde Gemini ook dit voorbeeld toen ze zeiden dat klanten niet in staat zouden zijn om geld op te nemen dat was opgebouwd via hun Earn-programma, waarmee handelaren hun crypto kunnen gebruiken om rente te verdienen.

Tegen de eerste week van december probeerde Genesis nog steeds de $900 miljoen bij elkaar te krijgen die ze Gemini verschuldigd waren, die opnieuw tweets stuurden om hun klanten gerust te stellen dat hun activa volledig gescheiden werden gehouden van de eigen activa van de firma.

De CEX achterlaten?

In de laatste twee weken van november was er een duidelijke trend van fondsen die verhuisden van CEX’en (gecentraliseerde beurzen) naar DEX’en (gedecentraliseerde beurzen), die minder vatbaar leken voor het gevaar van verduistering door CEO’s als Bankman-Fried.

DEX’en zijn ontworpen om de controle in de handen van de gebruiker te leggen. Ze werken door middel van een portefeuille, die gebruikt wordt om crypto-bezit te downloaden, en ze nemen de cryptocurrency van klanten niet in bewaring, tenzij die klanten het willen gebruiken om in te zetten.

Zal de onvermijdelijke trend dan een uittocht zijn van CEX’en in de richting van DEX’en? Nee, zegt Alex Andryunin van Gotbit’s. Eerder: “Na Kerstmis zal iedereen FTX vergeten… en terugkeren naar centralisatie”. Het is al eerder gebeurd dat DEX’en een golf van populariteit krijgen nadat een bekende CEX ten onder gaat, maar dat blijkt tijdelijk te zijn. De reden is dat “gedecentraliseerde beurzen niet klaar zijn voor hoogfrequente handel of algoritmische handel”, verklaart Pavlov Oleksi van K1 Core.

Om aan te slaan moeten DEX’en uitzoeken hoe ze effectief kunnen combineren met CEX’en en traditionele financiële instellingen, zegt Sean Rach, voorheen van Crypto.com. Klanten moeten de keuze krijgen tussen de twee, vindt Rach, en het moet gemakkelijker worden om contant geld naar gedecentraliseerde financiën te sturen. Bovendien moeten DEX’en een manier uitwerken om crypto-inkomsten snel om te zetten in fiatvaluta, en moet het eenvoudiger worden om cryptocurrency te verhandelen bij DEX’en. 

Vooruitblik

Op dit moment bestaan veel van de beste gebruikerservaringen waar centralisatie en decentralisatie naast elkaar bestaan, zegt Sean Rach, en dit zou de richting kunnen zijn waarin cryptobeurzen van de toekomst kunnen gaan.

Afgezien van Bankman-Fried’s andere juridische problemen, werd hij in november samen met beroemdheden waaronder Gisele Bundchen, Tom Brady en Steph Curry, aangeklaagd door een FTX-klant, voor het promoten van het platform. De advocaat van de aanklager voerde aan dat FTX opzettelijk gebruik maakte van grote beroemdheden om hun “massale Ponzi schema” legitiem te laten lijken. Hou dus de uitspraak in deze zaak met belangrijke gevolgen voor de toekomst van de cryptohandel goed in de gaten.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen maakte na de ineenstorting van FTX duidelijk dat er een “behoefte is aan effectiever toezicht op de cryptocurrency markten”, wat volgens analisten nu onvermijdelijk is.

Moeten we de mogelijkheid overwegen van een naderend Armageddon voor crypto? Brian Armstrong van Coinbase antwoordt: “Crypto gaat nergens heen. Eén slechte speler ondermijnt het geheel niet – vergelijkbaar met hoe Bernie Madoff er niet voor zorgt dat we het hele traditionele financiële systeem in twijfel trekken.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!