TerraUSD (UST) daalt naar $0,30 en Terra (LUNA) naar $4, maar hoe komt dit?

Gisteren gaven wij al aan dat de stablecoin van Terra (LUNA), bekend als TerraUSD (UST), zijn koppeling verloren had met de dollar. De prijs van de munt zou stabiel moeten blijven op $1, echter daalde hij gisteren naar $0,68, toen de Bitcoin koers crashte. De stablecoin verloor echter vanmorgen nog meer van zijn waarde en daalde helemaal tot $0,30.

Als gevolg hiervan daalde de andere cryptocurrency in het ecosysteem, LUNA, in een paar dagen met meer dan 90% om een ​​dieptepunt van ongeveer $4 (op Binance) te bereiken.

In het vorige artikel gingen we al iets dieper in op de reden achter deze ontkoppeling, echter willen we in dit artikel het verhaal volledig uitleggen. Tevens gaan we uitleggen waarom het een uitdaging kan zijn voor Terra om uit deze situatie te komen. Om dit te doen, is het echter belangrijk om te begrijpen wat een stablecoin precies is en waarom deze munten gebruikt worden.

Wat is een stablecoin?

Cryptocurrencies zijn doorgaans erg volatiel. De koers van een munt kan dus aanzienlijk schommelen. Hoe vervelend is het om je gewonnen bedrag kort erna te verliezen, omdat de koers daalt. Heel vervelend toch? Daarnaast is het in de cryptocurrency-wereld niet altijd makkelijk om je fondsen naar dollars te wisselen als gevolg van reguleringen en beperkingen. Dus voor exchanges die niet in dollars kunnen handelen, biedt een stablecoin een uitkomst.

Een stablecoin is een cryptocurrency waarbij een vaste prijs, in een nationale valuta gewaarborgd wordt. Tether (USDT) is een voorbeeld van een stablecoin die bedoeld is om voor $1 USD te worden verhandeld. Tether is een prijsstabiele cryptocurrency die is vastgezet met de Amerikaanse dollar.

Hoe werkt de algoritmische stablecoin UST?

Zoals hierboven uitgelegd, bestaat het protocol uit twee hoofdtokens: TerraUSD (UST) en LUNA. Gebruikers kunnen UST minten door LUNA te verbranden op het Terra Station-portal. De officiële documenten van het protocol bieden een aantal voorbeelden die het relatief eenvoudig maken om te begrijpen hoe de dynamiek in theorie kan uitpakken.

Stel je de hele Terra-economie voor als twee zwembaden: een voor TerraUSD en een voor LUNA. Om de prijs van UST te behouden, voegt de voorraadpool toe aan of haalt weg uit Terra’s voorraad. Gebruikers verbranden LUNA om UST te minten en ze verbranden UST om LUNA te minten, allemaal gestimuleerd door de algoritmische marktmodule van het protocol.

Het is vermeldenswaard dat dit conceptueel anders is dan reguliere stablecoins zoals USDT of USDC die worden ondersteund door fiat of fiat-equivalenten.

Om het gemakkelijker te verteren, stel je voor dat de prijs van UST momenteel 1,01 USD is. Gebruikers kunnen dan de swap-functie van het Terra Station gebruiken en 1 USD aan LUNA ruilen voor 1 UST. De markt zou 1 USD aan LUNA verbranden en 1 UST minten. Gebruikers kunnen hun 1 UST vervolgens verkopen voor 1,01 USD en daarbij 0,01 USD verdienen.

Stel je nu het tegenovergestelde voor: UST handelt tegen 0,99 USD. Gebruikers kunnen het tegenovergestelde doen: ruil 1 UST voor 1 USD aan LUNA. De swap verbrandt 1 UST en mint 1 USD aan LUNA – gebruikers profiteren 0,01 UST van de swap.

Hoe groter het verschil met de koppeling, hoe winstgevender de arbitrage zou zijn. In theorie kunnen gebruikers, als de koppeling verloren gaat en de prijs van UST onder de 1 USD crasht, UST verbranden voor LUNA en met een grotere winst verkopen.

Dit betekent echter ook dat de marktkapitalisatie van UST lager moet zijn dan die van LUNA, omdat het tegenovergestelde zou betekenen dat een hypothetische Terra-bankrun (lees: UST inwisselen voor LUNA) sommige gebruikers niet in staat zou stellen $1 aan UST in te wisselen voor $1 aan LUNA.

Koppeling van UST verdwijnt en de prijs van LUNA daalt met meer dan 90%

De afgelopen dagen hebben zich bepaalde gebeurtenissen voorgedaan, die een cascade van problemen voor het Terra-ecosysteem veroorzaakten. De UST-prijs daalde op 11 mei tot maar liefst 0,225 USDT, wat betekent dat wat bedoeld was als een stabiele munt, in een paar dagen bijna 80% van zijn waarde verloor.

Er wordt volop gespeculeerd over waarom dit is gebeurd, en Do Kwon, de CEO van Terra, moet nog met een formele verklaring komen. Hij legde echter op 9 mei in een gedetailleerde thread uit dat de Luna Foundation Guard Council stemde om $1,5 miljard aan kapitaal in te zetten – in BTC en in UST – om de koppeling te verdedigen.

Twee dagen later, en met veel meer volatiliteit dan waar misschien rekening mee werd gehouden, handelt UST tegen 50% van zijn bedoelde-waarde, terwijl LUNA blijft crashen.

Het probleem is dat zolang de prijs van UST onder de grens blijft, dit een arbitragemogelijkheid creëert voor gebruikers om UST te verbranden en LUNA te minten. Do Kwon zei al dat ze aan een herstelplan werken, maar op het moment van schrijven is er nog niets officieel uitgebracht.

In wezen zal deze arbitragemogelijkheid niet ophouden te bestaan ​​totdat de UST-waarde is hersteld naar zijn $1-koppeling, waardoor een lus wordt gecreëerd waarin LUNA altijd met korting kan worden verkregen via Terra Station.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!