Genesis vroeg investeerders om lening van $1 miljard om hoofd boven water te houden

Een bedrijf dat cryptocurrency uitleent, Genesis, heeft naar verluidt investeerders om een noodlening van $1 miljard gevraagd voordat het zijn klanten deze week informeerde dat de aflossingen zouden worden stopgezet.

Er werd door The Wall Street Journal onthuld dat het document voor particuliere fondsenwerving een liquiditeitscrisis als gevolg van bepaalde illiquide activa op de balans specificeerde. Ook moet het bedrijf maandag om 10:00 uur toegang krijgen tot de kredietfaciliteit. Het is echter niet gelukt om de financiering rond te krijgen.

Het betwiste document werd in het weekend na de ineenstorting van FTX gemaakt en is niet langer relevant, aldus een woordvoerder van Genesis. Het bedrijf voerde constructieve gesprekken met potentiële investeerder om de liquiditeit te herstellen, aldus het rapport.

De meeste retailprogramma’s, de partners van Genesis en institutionele klanten die de liquiditeit testen voor de aanhoudende stormloop op deposito’s, aldus The Wall Street Journal.

Een minderheidsbelang in de holding, een eigendomsbelang in een van de dochterondernemingen van de Digital Currency Group of een meerderheidsbelang in het bedrijf waren de opties die in het document aan potentiële investeerders werden gepresenteerd. DCC is de moedermaatschappij van de beursvennootschap.

Genesis had net als FTX alle opties onderzocht. Volgens de woordvoerster van het bedrijf moest Genesis de pijnlijke keuze maken om aflossingen en het aangaan van nieuwe leningen in de kredietsector tijdelijk stop te zetten om na evaluatie van een aantal keuzes de beste oplossing en het beste resultaat voor de klanten te vinden.

De tijdelijke CEO van het bedrijf, Derar Islim, zei dat de kredietafdeling, Genesis Global Capital, niet aan alle opnameverzoeken had voldaan. De tak huurde ook adviseurs in om elk alternatief te overwegen en de unit bedient een institutioneel klantenbestand. De diensten voor spot- en derivatenhandel en bewaring van Genesis zijn in de tussentijd nog steeds volledig functioneel.

Sinds een ander crypto-hedgefund, Three Arrows Capital (3AC), deze zomer faillissement aanvroeg onder Chapter 15, heeft Genesis problemen. Volgens rapporten leende het bedrijf $2,4 miljard uit aan 3AC. Bovendien klaagt Digital Currency Group het insolvente hedgefonds aan voor $1,2 miljard.

De ineenstorting van FTX was slechts een nieuwe klap die wel eens fataal kan worden. Berichten dat de geldschieter geld schuldig was aan FTX’s zusterhandelsbedrijf Alameda Research, kwamen naar voren toen de besmetting zich verspreidde.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!