Celsius vraagt, na Voyager en 3AC, ook faillissement aan

Celsius Mining, de dochteronderneming die zich op Bitcoin-mining concentreert van het in moeilijkheden verkerende crypto-leenbedrijf Celsius Network, heeft zich bij zijn moederbedrijf aangesloten bij het faillissement.

Na een maand van onzekerheid en speculaties over de toekomst van het bedrijf, kondigde Celsius (de kredietverstrekker) aan dat het eind woensdag een vrijwillige Chapter 11 faillissementsbeschermingsprocedure had gestart. Hiermee voegt het bedrijf zich bij twee andere cryptobedrijven die onlangs faillissementsbescherming hebben aangevraagd: Voyager Digital en Three Arrows Capital (3AC).

In zijn verklaring zei de cryptogeldschieter dat “bepaalde van zijn dochterondernemingen” ook een procedure hebben gestart, waarbij Celsius Mining en zes andere gelieerde entiteiten zich hebben toegevoegd aan de lijst van bedrijven die bescherming zoeken, volgens de gerechtelijke documenten.

Celsius had naar verluidt $500 miljoen geïnvesteerd in zijn mining-activiteiten, waaronder $200 miljoen die het bedrijf gebruikte voor apparatuur en posities in Bitcoin-mining-bedrijven Core Scientific, Rhodium Enterprises en Luxor Technologies, volgens een verklaring van juni 2021. Tevens tekende Celsius Mining in maart een co-locatieovereenkomst van 100 megawatt (MW) met het Australische Bitcoin-mining-bedrijf Mawson Infrastructure (MIGI), dat een datacenter bood voor het hosten van Mawson’s mining-hardware.

Celsius is diep insolvent

Vorige maand pauzeerde Celsius opnames, swaps en transfers op zijn platform. Het besluit om rekeningen te bevriezen heeft de SEC ertoe aangezet en verschillende staatstoezichthouders om het bedrijf te onderzoeken, zoals het Department of Financial Regulation van de Amerikaanse staat Vermont. De toezichthouder beweerde dat het cryptobedrijf betrokken is geweest bij een niet-geregistreerde effectenaanbieding in meerdere rechtsgebieden, waaronder Vermont. Het zei het volgende:

“Omdat het zijn renterekeningen niet als effecten registreerde, ontvingen Celsius-klanten geen kritieke onthullingen over zijn financiële toestand, investeringsactiviteiten, risicofactoren en het vermogen om zijn verplichtingen aan deposanten en andere schuldeisers terug te betalen.”

Het voegde hier aan toe dat het van mening is “dat Celsius diep insolvent is en niet over de activa en liquiditeit beschikt om zijn verplichtingen jegens rekeninghouders en andere schuldeisers na te komen”.

Wat volgt er voor Celsius?

Het bedrijf verklaarde dat de faillissementsaanvraag tot doel heeft “het bedrijf de mogelijkheid te bieden om zijn bedrijf te stabiliseren en een uitgebreide herstructureringstransactie tot stand te brengen die de waarde voor alle belanghebbenden maximaliseert”. Het bedrijf merkte tevens op dat het zal blijven werken en legde uit:

“Celsius heeft $167 miljoen in contanten bij de hand, wat voldoende liquiditeit zal bieden om bepaalde operaties tijdens het herstructureringsproces te ondersteunen.”

In een reactie op de nieuwe stap zei Alex Mashinsjy, CEO van Celsius Network, dat het “de juiste beslissing was voor onze gemeenschap en ons bedrijf” te midden van de liquiditeitscrisis die het bedrijf in juni dwong zijn activiteiten stop te zetten.

De kredietverstrekker heeft de afgelopen maand besteed aan het terugbetalen van leningen en zijn uitstaande schulden van in totaal meer dan $1 miljard en, volgens de laatste blogpost van het bedrijf, heeft het er nu vertrouwen in dat de financiële herstructurering het “de beste kans zal bieden om het bedrijf te stabiliseren”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!