Europese Unie stelt stemming over MiCA uit naar februari

De wetgevers van de Europese Unie zullen pas in februari van het volgende kalenderjaar gaan stemmen over de Markets in Crypto Assets (MiCA)-wetgeving. Waarschijnlijk zal dit leiden tot extra vertraging bij de implementatie van het licentiesysteem voor crypto-bedrijven die binnen de EU actief zijn.

Het document heeft een hoge complexiteit en is nogal lang, waardoor de oproeping tot de stemming tijdens de plenaire zitting van het parlement in december is geschrapt, aldus een vertegenwoordiger van het Europees Parlement.

Het basiskader van de wet werd echter al in juni aangenomen. Hierin werden reservecriteria voor stablecoins vastgelegd om een ineenstorting te voorkomen die vergelijkbaar is met TerraUSD. In oktober werd de volledige tekst van de wetgeving vrijgegeven. Het document is echter nog niet juridisch bindend, omdat het nog goedgekeurd dient te worden door de EU-parlementariërs en der regeringen van de lidstaten die deel uitmaken van de EU-Raad.

De MiCA is in het engels opgesteld, maar volgens de processen van de EU dient de wetgeving toegankelijk worden gemaakt in alle 24 talen die door de EU worden gebruikt.

De bepalingen van de wetgeving dwingen crypto-bedrijven, zoals portemonnee-aanbieders en uitwisselingsplatforms, om goedkeuring te verkrijgen van de nationale autoriteiten. De wetgeving bepaalt ook dat deze platforms van toepassing worden tussen 12 en 18 maanden nadat de definitieve wet in het Publicatieblad van de EU is gepubliceerd. Dit is een evenement dat aanvankelijk gepland stond in het voorjaar van volgend jaar, maar het lijkt erop dat het zal worden uitgesteld.

Peter Kerstens, adviseur technologische innovatie en cyberbeveiligingsbeleid van de Europese Commissie, gaf aan dat het MiCA-wetsvoorstel meerdere veranderingen op de markt zou kunnen introduceren als de wet door de stemming komt. Dit bevat onder andere strikte vereisten om instortingen zoals Terra (LUNA) te voorkomen en het behandelen van non-fungible-tokens (NFT’s).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!