CryptoQuant CEO veroordeelt DoJ wegens aanklacht tegen Samourai Wallet

De oprichters van Samourai Wallet, Keonne Rodriguez en William Lonergan Hill, worden geconfronteerd met beschuldigingen van samenzwering tot witwassen van geld, ingediend door federale aanklagers. Deze stap sluit aan bij de voortdurende inspanningen van de Amerikaanse overheid om tools in de crypto-ruimte aan te pakken die worden gebruikt voor het mengen van fondsen.

Bovendien beschouwen zij het als een zet door illegale entiteiten en buitenlandse actoren die financiële transfers willen verbergen. Echter, het ministerie van Justitie (DoJ) heeft kritiek gekregen op het indienen van aanklachten tegen de oprichters van Samourai Wallet. CEO en oprichter van CryptoQuant, Ki Young Ju, sprak zich uit ten gunste van Samourai Wallet en zijn oprichters.

In een bericht op X schreef de CEO van CryptoQuant: “Het Amerikaanse DOJ heeft pioniers in #Bitcoin privacy technologie gearresteerd.” Hij merkte op dat crypto-mixen op zichzelf geen misdaad is, omdat het de privacy verbetert. Ju merkte op: “Privacy staat centraal in de waarden van Bitcoin. Mixen op zichzelf is geen misdaad. Zelfs crypto-exchanges gebruiken mixers om de privacy van gebruikers te beschermen.”

Verder benadrukte Ju dat de manier waarop een functie wordt gebruikt en de intentie erachter bepaalt of het wettig of illegaal is. Hij vergeleek de zaak van de Samourai Wallet met het gebruik van een mes, dat zowel legaal als illegaal kan zijn. De oprichter van CryptoQuant merkte op: “Het is alsof je de uitvinder van het mes straft in plaats van degene die het gebruikt.”

Echter, uit de aankondiging bleek dat Rodriguez en Hill worden beschuldigd van het ontwerpen, promoten en exploiteren van een mixing-service die verantwoordelijk is voor het faciliteren van meer dan $100 miljoen aan witwas-transacties van illegale dark web-markten. Naar verluidt heeft Samourai Wallet ongeveer $2 miljard aan illegale transacties mogelijk gemaakt sinds de oprichting in 2015.

Bovendien beweerden aanklagers dat het duo ongeveer $4,5 miljoen aan vergoedingen heeft verzameld voor hun mixing-services op Samourai Wallet. Deze services boden verschillende functies aan met variabele poolkosten. De aanklachten tegen hen omvatten samenzwering tot witwassen van geld en samenzwering om een niet-gelicentieerd geldtransmissiebedrijf te runnen, met mogelijke maximale straffen van respectievelijk 20 jaar en vijf jaar.

Daarnaast is Rodriguez gearresteerd en wordt hij verwacht te worden voorgeleid in Pennsylvania. Ondertussen werd Hill, die fungeert als CTO van Samourai Wallet, aangehouden in Portugal en wacht hij op uitlevering aan de VS. Bovendien hebben de autoriteiten de website van Samourai Wallet in IJsland in beslag genomen en een bevelschrift uitgevaardigd voor de inbeslagname van de mobiele applicatie uit de Google Play Store.

Volgens het ministerie van Justitie (DOJ) zouden Rodriguez en Hill gebruikers hebben aangemoedigd om criminele opbrengsten te witwassen via hun mixer, met bewijs aangehaald uit tweets en privéberichten. De mobiele app heeft meer dan 100.000 downloads.

Naar verluidt richtten de oprichters zich op censuurbestendigheid en de zwarte/grijze economie, zonder verwachting van massale adoptie, maar richtten zij zich eerder op zwarte/grijze markten, met name tijdens en na de COVID-19-pandemie.

Zij zouden investeerders hebben gezocht door zich te richten op “donkere/grijze marktdeelnemers”, waarbij marketingmaterialen “Beperkte markten” vermeldden. Dit werd uitgevoerd samen met online gokken en activa-bescherming als doelgroepen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!