Ethereum koers

Coinbase benoemt vier risico’s met betrekking tot de aanstaande Ethereum Merge

Zoals jullie allemaal vast wel weten, zal Ethereum (ETH) op 15 september veranderen van proof-of-work (PoW) in proof-of-stake (PoS). Nu de Ethereum Merge snel nadert, heeft Coinbase Cloud heeft enkele potentiële risico’s opgesomd die aan de samensmelting verbonden zijn. Wij hebben ze hieronder voor jullie onder elkaar gezet.

Het technische risico

Gezien het feit dat de Merge verreweg de meest verwachte en technisch ingewikkelde upgrade tot nu toe is binnen de crypto, is de kans op fouten en technische storingen groter. Bovendien gaat het om het samenvoegen van twee blockchains – de uitvoeringslaag Ethereum Mainnet (PoW) met de Beacon Chain (PoS). Dit proces is geheel anders dan een ‘gewone’ hard fork.

Onlangs moesten executielaag cliënts Go Ethereum (geth) en Nethermind bugs onthullen die ze vonden bij hun recente upgrade. Bijna elke client die een upgrade uitvoerde ondervond een of ander probleem. De ontwikkelaars hebben echter ook fixes voor deze genoemde problemen aangekondigd. Verder werden belangrijke waarschuwingen vrijgegeven voor wie oudere versies van de software draait of overweegt binnenkort te upgraden.

Operationeel risico

Na de Bellatrix hard fork stopten sommige validators en node operators met hun deelname omdat ze hun clients niet konden upgraden. Op de achtergrond vinden meerdere processen plaats, waaronder client releases, testnets, client releases op het laatste moment, enz.

Onlangs maakten de ontwikkelaars bekend dat bijna 25-30% van de validators na de Sepolia upgrade offline gezet werden wegens configuratieproblemen. De samenvoeging is er al, maar slechts 85% van de knooppunten hebben geüpgraded naar de nieuwste client.

Economisch risico

Als de PoS overgang plaatsvindt, zullen miners overbodig worden omdat validators verantwoordelijk worden voor de blokproductie. Bovendien gebruiken Ethereum-miners GPU’s die niet voor Bitcoin-mining gebruikt kunnen worden. Het kan dus zijn dat miners andere beschikbare tokens moeten zoeken om te minen.

Er zouden zich enkele ernstige gevolgen kunnen manifesteren als Ethereum hun proof-of-work algoritme vervormt, want de dApp en DeFi platforms leunen zwaar op ETH. Vooral Aave zou zwaar getroffen worden vanwege het grote aantal gebruikers dat er leent en uitleent. Verder zijn heists die worden uitgevoerd door gebruik te maken van de kwetsbaarheden van de fork (bv. replay aanvallen) extra grote zorgen.

Een gebrek aan cliëntdiversiteit

Dit brengt het gevaar met zich mee dat een consensuscliënt controle krijgt over andere cliënts. De cliënt kan de overeenstemming tarten en op zijn eigen voorwaarden validatieblokken voorstellen. Prysm bezit momenteel ongeveer 44% van het bedrijf, terwijl Lighthouse 34% bezit.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN