Europese Unie

MiCA kan USD-stablecoins in Europa verbieden

Dollar-gekoppelde stablecoins kunnen worden geblokkeerd in de 27 landen in de Europese Unie als de nieuwe Markets in Crypto-Assets (MiCA)-wetgeving in zijn huidige vorm van kracht wordt.

De historische cryptowet van de Europese Unie is al goedgekeurd, maar technische details moeten nog worden gladgestreken. Vandaar dat blockchain voor Europa en de Digital Euro Association dit weekend een brief hebben gestuurd naar de Europese Raad, een collegiaal orgaan gevormd door EU-lidstaten, in een poging om controversiële regels terug te draaien die effectief alle grote stablecoin-projecten die verband houden met iets anders dan de euro, zouden vernietigen.

De crypto-industrie heeft al aangegeven dat MiCA beperkingen oplegt aan de uitgifte en het gebruik van stablecoins die niet zijn uitgedrukt in euro’s of andere officiële valuta van een EU-lidstaat. Dit zou mogelijk de USDT van Tether, de USD-munt van Circle en de Binance USD van Binance verbieden, die wereldwijd een enorm deel van de crypto-handelsvolumes vertegenwoordigen. Beide verenigingen hebben het volgende gestuurd in de brief:

“De drie grootste stablecoins qua handelsvolume lopen het risico om vanaf 2024 in de EU te worden verboden, vanwege kwantitatieve beperkingen op de uitgifte en het gebruik van EMT’s [e-money tokens] uitgedrukt in vreemde valuta onder MiCA. Het beperken van hun gebruik in de eurozone zou ertoe leiden dat cryptomarkten hier vastlopen, met mogelijk destabiliserende effecten en een grote uitstroom van crypto-activiteiten buiten de EU.”

Als MiCA wordt gehandhaafd zoals het is, denken de groepen dat er “extreme prijsvolatiliteit op korte termijn kan zijn als gevolg van dislocatie-effecten”, naast hogere prijzen en lagere concurrentie in de zich ontwikkelende digitale activa-industrie. Het resultaat zou innovatie in de EU “naar beneden halen”, stellen ze.

Beide verenigingen vragen om opheldering van de wetgever, met het argument dat elke beperking op vreemde valuta een zeer beperkte reikwijdte zou moeten hebben. Ze hebben met name om nauwkeurige definities gevraagd voor “gebruik als ruilmiddel” onder MiCA om de rol van USD-gekoppelde stablecoins te beschermen bij het mogelijk maken van cryptohandel en bij het verstrekken van liquiditeit aan DeFi (gedecentraliseerde financiële) pools.

Patrick Hansen, EU-beleidsexpert en Crypto Venture Advisor bij Presight Capital, die deze gezamenlijke brief ondersteunt, schreef op Twitter dat het verschaffen van duidelijkheid “ook in het belang van de EU is, aangezien zij wil dat deze emittenten een vergunning aanvragen”, wat een te brede reikwijdte is zou ontmoedigen.

Op dit moment kunnen Europese crypto-investeerders niet vertrouwen op door de euro gedomineerde stablecoins, aangezien ze een klein deel van de handelsvolumes vertegenwoordigen. Volgens een juni-rapport van de Europese Centrale Bank over de internationale rol van de euro, is het aandeel van de valuta in cryptomarkten “extreem klein”, slechts 0,2%.

Op euro gebaseerde stablecoins zijn daardoor minder liquide en “worden meestal op dezelfde manier verkocht als andere risicovolle activa in plaats van zich te gedragen als een voertuig in digitale transacties en handel”.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN